Kokardki z suszoną szynką

Prosta i smaczna sałatka!

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 500 g makaronu kokardki
  • 2 cukinie, pokrojone
  • w cienkie plasterki
  • 6 plastrów suszonej szynki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki pokrojonej
  • pieczonej piersi indyka
  • 1/2 szklanki suszonych
  • pomidorów, pokrojonych
  • 1/4 szklanki świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki twardego sera,
  • startego w cienkie płatki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Odcedź i przełóż do miski.

2. Rozgrzej patelnię grillową.Cukinię spryskaj oliwą i podsmaż na patelni (1-2 minuty).

3/ Plastry szynki podsmaż na chrupiąco na teflonowej patelni.Połam je na kawałki.

4. Przygotuj sos z reszty oliwy,soku cytrynowego i czosnku.Przypraw do smaku.5 Dodaj do makaronu pokrojone mięso, suszone pomidory i bazylię. Skrop sosem i dobrze wymieszaj.

6. Rozłóż sałatkę do mniejszych miseczek. Posyp kawałkami szynki i płatkami sera.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje