Kołacz śliwkowy

Dla miłośników wypieków z owocami

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Masło utrzyj z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka. Stale przy tym ucieraj ciasto mikserem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną i migdałami. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Dodaj śmietanę. Ucieraj, aż ciasto będzie gładkie. Dużą tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Na wierzchu rozłóż połówki śliwek. Owoce lekko wciśnij w ciasto.  Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz godzinę. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas