Kołacz śliwkowy
Dla miłośników wypieków z owocami
Sposób przygotowania
Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Masło utrzyj z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka. Stale przy tym ucieraj ciasto mikserem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną i migdałami. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Dodaj śmietanę. Ucieraj, aż ciasto będzie gładkie. Dużą tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Na wierzchu rozłóż połówki śliwek. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz godzinę. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem.