Reklama

Reklama

Kołacz śliwkowy

Dla miłośników wypieków z owocami

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 kostka (20 dag) miękkiego masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 4–5 jajek
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. mielonych migdałów
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 60 dag śliwek (np. czerwonych renkolodów albo węgierek)
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Masło utrzyj z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka. Stale przy tym ucieraj ciasto mikserem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną i migdałami. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Dodaj śmietanę. Ucieraj, aż ciasto będzie gładkie. Dużą tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Na wierzchu rozłóż połówki śliwek. Owoce lekko wciśnij w ciasto.  Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz godzinę. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje