Reklama

Reklama

Kolorowe "lody" ziemniaczane

Pyszna i zdrowa przekąska o przewrotnej nazwie

Składniki dla: 3-4

Składniki

  • 20 średnich ziemniaków
  • 2 brokuły
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 3 łyżki twarożku owczego, koziego lub sojowego (tofu)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • duża szczypta cząbru lub tymianku
  • sól

Ziemniaki ugotuj w minimalnej ilości wody lub na parze albo upiecz w piekarniku. W tym samym czasie ugotuj na parze brokuły (użyj tylko najciemniejszych, wierzchnich części różyczek, resztę brokułów wykorzystaj do innego dania). Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe, rozgnieć na purée i podziel masę na cztery części.

Reklama

Do poszczególnych porcji dodaj:

1. ugotowane i rozdrobnione brokuły;

2. drobno pokrojone czarne oliwki oraz tymianek lub cząber;

3. przecier pomidorowy oraz słodką paprykę;

4. pokruszony twarożek.

Każdą porcję masy dopraw do smaku solą. Ziemniaki nakładaj na talerz lub do pucharków za pomocą łyżki do lodów.

Uwaga! Kulki z pomidorami i brokułami są mniej wytrzymałe na nacisk, więc jeśli chcesz ułożyć wieżę z czterech kulek ziemniaczanych "lodów", umieść kulki brokułowe i pomidorowe na górze. Możesz posypać "lody" ulubionymi kiełkami lub polać odrobiną dobrej oliwy.


Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje