Kolorowe "lody" ziemniaczane
Pyszna i zdrowa przekąska o przewrotnej nazwie
Ziemniaki ugotuj w minimalnej ilości wody lub na parze albo upiecz w piekarniku. W tym samym czasie ugotuj na parze brokuły (użyj tylko najciemniejszych, wierzchnich części różyczek, resztę brokułów wykorzystaj do innego dania). Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe, rozgnieć na purée i podziel masę na cztery części.
Do poszczególnych porcji dodaj:
1. ugotowane i rozdrobnione brokuły;
2. drobno pokrojone czarne oliwki oraz tymianek lub cząber;
3. przecier pomidorowy oraz słodką paprykę;
4. pokruszony twarożek.
Każdą porcję masy dopraw do smaku solą. Ziemniaki nakładaj na talerz lub do pucharków za pomocą łyżki do lodów.
Uwaga! Kulki z pomidorami i brokułami są mniej wytrzymałe na nacisk, więc jeśli chcesz ułożyć wieżę z czterech kulek ziemniaczanych "lodów", umieść kulki brokułowe i pomidorowe na górze. Możesz posypać "lody" ulubionymi kiełkami lub polać odrobiną dobrej oliwy.
Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.