Kolorowe pieczywo na włoskich stołach
To prawdziwy kulinarny przebój tego sezonu! Kolorowe pieczywo, barwione ekstraktami z fioletowej marchewki, pomidorów, kurkumy i szpinaku to największa atrakcja kulinarna na progu lata we Włoszech. Taki chleb i bułki nie mają żadnych sztucznych barwników - zapewniają piekarze.
Kolory wypieków doskonale nawiązują do barw lata - tak reklamują swe dzieła mistrzowie.
To prawdziwa radość zjeść pomarańczową, żółtą, zieloną czy fioletową chrupiącą bułeczkę, która dodatkowo ma dobroczynne działanie- zauważyli pomysłodawcy tej nowości z grupy Młodzi Piekarze, do której należą Elio Basciani, Adriano Albanesi, Ivan Mastrone i Mario Maurizi. Podkreślili, że wykorzystali ekstrakty bogate w sole mineralne i witaminy o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.
Obdarzeni fantazją piekarze wyjaśnili, że postanowili połączyć profesjonalizm, tradycyjne przepisy i składniki z zakwasem na czele oraz zdrowe dodatki i jednocześnie odpowiedzieć na potrzeby stale zmieniającego się rynku, który łaknie nowości.
Najbliższy czas pokaże, czy oryginalne wypieki przyjmą się, czy też skończy się na eksperymencie z kolorami.
Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP Life)