Kolorowe przepisy na lato
Szukasz pomysłu na lekki lunch? A może wybierasz się na piknik i szukasz alternatywy dla kanapek? Proponujemy dwa kolorowe przepisy!

Pomidorowo-truskawkowa panzanella
Składniki
- 1 ciabatta, porwana na kawałki
- 500 g kolorowych pomidorków
- 200 g truskawek
- 1 mała czerwona cebula
- duża garść listków mięty
- 6-8 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie 1 łyżka Zielonego Mixu Zdrowe Pola
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
- odrobina płatków chili
- 1 opakowanie sera halloumi (225 g)
Sposób przygotowania
1. Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki. Truskawki pozbaw szypułek i przekrój na pół. Wszystko wrzuć do dużej miski.
2. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka, dodaj do pomidorów i truskawek.
3. Bazylię porwij i dodaj do sałatki, zachowując kilka ładnych listków do dekoracji.
4. Na suchej patelni usmaż kawałki ciabatty, aż będą złociste i chrupiące. Odłóż na bok.
5. Ser halloumi pokrój w plastry i smaż na tej samej suchej patelni, aż ładnie się zezłoci. Odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Odłóż na bok.
6. W miseczce wymieszaj oliwę, Zielony Mix, sok z cytryny, sól, pieprz i płatki chili. Ząbek czosnku zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do oliwy. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj.
7. Grzanki z ciabatty skrop 1-2 łyżkami ziołowego dressingu - wymieszaj dokładnie.
8. Grzanki dodaj do sałatki, wymieszaj aby połączyły się z sokiem z truskawek i pomidorów. Dodaj jeszcze trochę dressingu, sól, pieprz i wszystko delikatnie wymieszaj.
9. Na wierzchu ułóż plastry sera halloumi i odłożone listki bazylii. Tuż przed podaniem całość skrop resztą dressingu.

Drożdżowe bułeczki z masłem pomidorowo-ziołowym
Składniki
- 450 g mąki pszennej chlebowej + odrobina do podsypania
- 7 g suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy + odrobina do natłuszczenia miski
- 100 g tartej mozzarelli
- 150 g suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy
- garść natki pietruszki
- garść liści bazylii
- 100 g miękkiego masła
- 40 g natki pietruszki, drobno posiekanej
- 3 łyżki pasty np. Wa:Żywo Suszony pomidor z żurawiną
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. W dużej misce połącz mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę, oliwę i zagnieć ciasto. Jeśli jest za suche dodaj trochę więcej wody. Wyrabiaj ok. 10 min. ręcznie lub 5 min. przy pomocy miksera, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do misy wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
2. W moździerzu rozetrzyj czosnek z solą. Dodaj miękkie masło i pastę Wa:Żywo i dokładnie wymieszaj. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku i wymieszaj do połączenia składników.
3. Wyrośnięte ciasto odgazuj uderzając w nie kilkakrotnie pięścią. Przełóż je na podsypany mąką blat i rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 40x30cm.
4. Ciasto posmaruj dokładnie masłem pomidorowo-ziołowym. Ułóż na wierzchu suszone pomidory, pietruszkę, bazylię i tartą mozzarellę.
5. Zwiąż ciasto w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem podziel ciasto na 12-14 kawałków.
6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż ruloniki z ciasta na płasko zachowując odstępy między nimi. Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
7. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C (grzanie góra- dół). Bułeczki piecz przez ok. 30-35 min. aż będą ładnie rumiane.