Reklama

Reklama

Kolorowe przepisy na lato

Szukasz pomysłu na lekki lunch? A może wybierasz się na piknik i szukasz alternatywy dla kanapek? Proponujemy dwa kolorowe przepisy!

Pomidorowo-truskawkowa panzanella

Składniki

  • 1 ciabatta, porwana na kawałki
  • 500 g kolorowych pomidorków
  • 200 g truskawek
  • 1 mała czerwona cebula
  • duża garść listków mięty
  • 6-8 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżka Zielonego Mixu Zdrowe Pola
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • odrobina płatków chili
  • 1 opakowanie sera halloumi (225 g)

Sposób przygotowania

1. Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki. Truskawki pozbaw szypułek i przekrój na pół. Wszystko wrzuć do dużej miski.

Reklama

2. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka, dodaj do pomidorów i truskawek.

3. Bazylię porwij i dodaj do sałatki, zachowując kilka ładnych listków do dekoracji.

4. Na suchej patelni usmaż kawałki ciabatty, aż będą złociste i chrupiące. Odłóż na bok.

5. Ser halloumi pokrój w plastry i smaż na tej samej suchej patelni, aż ładnie się zezłoci. Odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Odłóż na bok.

6. W miseczce wymieszaj oliwę, Zielony Mix, sok z cytryny, sól, pieprz i płatki chili. Ząbek czosnku zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do oliwy. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj.

7. Grzanki z ciabatty skrop 1-2 łyżkami ziołowego dressingu - wymieszaj dokładnie.

8. Grzanki dodaj do sałatki, wymieszaj aby połączyły się z sokiem z truskawek i pomidorów. Dodaj jeszcze trochę dressingu, sól, pieprz i wszystko delikatnie wymieszaj.

9. Na wierzchu ułóż plastry sera halloumi i odłożone listki bazylii. Tuż przed podaniem całość skrop resztą dressingu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje