Kolorowy popcorn w rożkach
Popcorn: przygotuj najlepiej w stalowym garnku o grubym dnie. Pamiętaj, by podczas robienia poruszać garnkiem od czasu do czasu. Zapobiegnie to przypaleniu się ziaren. Po 5-7 minutach będziesz cieszyć się świeżym i pysznym przysmakiem.
1. Przygotuj popcorn. Na patelnię wlej olej. Na rozgrzany wrzuć ziarna kukurydzy. Trzymaj pod pokrywką, aż usłyszysz, że ziarna zaczynają się od niej odbijać. Zdejmij z ognia po 5 minutach.
2. Wrzuć do garnka masło i roztop. Dodaj syrop kukurydziany. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw do przestygnięcia. Rozlej do czterech miseczek. Do każdej dodaj inny kolor barwnika i dobrze wymieszaj.
3. Podobnie podziel popcorn i wrzuć do czterech dużych misek. Do każdej wlej masło z barwnikiem innego koloru. Zamieszaj. Wysyp na blaszkę z papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 250 st. C przez 10 minut. Podawaj w papierowych rożkach.