Korzenna karkówka

Sycące danie mięsne

Mięso z warzywami
Mięso z warzywami123RF/PICSEL

Składniki

  • 70–80 dag karkówki
  • 1 szkl. wytrawnego białego wina
  • 1 duża cebula
  • 1 większe kwaskowe jabłko
  • 3 kolorowe papryki
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • PRZYPRAWY PRZYSPIESZAJĄCE TRAWIENIE:
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 4–5 goździków
  • suszony majeranek
  • 12 ziarenek czarnego pieprzu
4 osób

1. Karkówkę opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę. Włóż do miseczki. Wino zagotuj z ziarenkami pieprzu, goździkami oraz cynamonem. Marynatę wystudź. Potem zalej nią mięso w miseczce.  Szczelnie przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę. 

2. W tym czasie papryki rozetnij, usuń środki  z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż mięso z całą marynatą. Smaż na dużym płomieniu przez chwilę. Zmniejsz płomień. Duś pod przykryciem 40 minut. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Dodaj do karkówki w połowie czasu duszenia. Pod koniec wrzuć pokrojone wcześniej papryki. Całość przypraw do smaku solą  i suszonym majerankiem.

3. Przed podaniem wyjmij ziarenka pieprzu  oraz goździki. Gulasz serwuj z ryżem ugotowanym na sypko albo ziemniaczanymi kluseczkami

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?