Korzenna karkówka
Sycące danie mięsne
1. Karkówkę opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę. Włóż do miseczki. Wino zagotuj z ziarenkami pieprzu, goździkami oraz cynamonem. Marynatę wystudź. Potem zalej nią mięso w miseczce. Szczelnie przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.
2. W tym czasie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż mięso z całą marynatą. Smaż na dużym płomieniu przez chwilę. Zmniejsz płomień. Duś pod przykryciem 40 minut. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Dodaj do karkówki w połowie czasu duszenia. Pod koniec wrzuć pokrojone wcześniej papryki. Całość przypraw do smaku solą i suszonym majerankiem.
3. Przed podaniem wyjmij ziarenka pieprzu oraz goździki. Gulasz serwuj z ryżem ugotowanym na sypko albo ziemniaczanymi kluseczkami