Korzenna karkówka
Sycące danie mięsne

Składniki
- 70–80 dag karkówki
- 1 szkl. wytrawnego białego wina
- 1 duża cebula
- 1 większe kwaskowe jabłko
- 3 kolorowe papryki
- 4 łyżki oleju
- sól
- PRZYPRAWY PRZYSPIESZAJĄCE TRAWIENIE:
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 4–5 goździków
- suszony majeranek
- 12 ziarenek czarnego pieprzu
1. Karkówkę opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę. Włóż do miseczki. Wino zagotuj z ziarenkami pieprzu, goździkami oraz cynamonem. Marynatę wystudź. Potem zalej nią mięso w miseczce. Szczelnie przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.
2. W tym czasie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż mięso z całą marynatą. Smaż na dużym płomieniu przez chwilę. Zmniejsz płomień. Duś pod przykryciem 40 minut. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Dodaj do karkówki w połowie czasu duszenia. Pod koniec wrzuć pokrojone wcześniej papryki. Całość przypraw do smaku solą i suszonym majerankiem.
3. Przed podaniem wyjmij ziarenka pieprzu oraz goździki. Gulasz serwuj z ryżem ugotowanym na sypko albo ziemniaczanymi kluseczkami