Kostka dyniowo-pomarańczowa
Coś smacznego na deser!
Sposób przygotowania
1. Kaszę jaglaną ugotuj na słodko: przepłucz ją najpierw pod bieżącą, zimną wodą. Zalej sokiem z pomarańczy i gotuj do miękkości, ew. dolewając sok lub gorącą wodę. Kaszę dopraw szczyptą mielonego cynamonu lub kardamonu. Na końcu wymieszaj ją z łyżeczką miodu i odstaw, by wystygła. Przecier z dyni zmiksuj na gładko z kaszą. Pomarańcze sparz, obierz ze skórki i wyfiletuj je - obierz białą skórkę i błonki między cząstkami. Koniecznie wyrzuć pestki. Miąższ pokrój na dość małe kawałeczki. Połącz je delikatnie z miąższem z dyni.
2. Schłodź czekoladę i drobno ją posiekaj. Zagrzej mleko i wymieszaj w nim żelatynę. Serek mascarpone krótko zmiksuj z cukrem pudrem i z przestudzoną żelatyną. Dodaj go do musu z dyni razem z esencją miętową. Wymieszaj z czekoladą.
3. Foremkę wyłóż folią spożywczą, tak by po bokach został zapas. Posmaruj ją cieniutko olejem. Wyłóż mus dyniowy. Wyrównaj wierzch. Zawiń boki folii.
4. Wstaw na noc do lodówki. Deser pokrój w kostkę.