Kotleciki z cukinii z fetą
Smaczne, niedrogie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- 500 g cukinii
- pęczek natki
- pęczek mięty
- szklanka zielonego groszku (może być mrożony - ugotowany, lub z puszki)
- 4 średnie cebule
- świeżo mielony pieprz
- skórka z cytryny
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mielonych orzechów (lub 2-3 łyżeczki masła orzechowego)
- olej
- sól
- opakowanie fety
Przygotowanie:
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię. Przełóż na sitko i rękami odciśnij wodę. Przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę, miętę, groszek, pokrojoną drobno cebulę, pieprz, skórkę z cytryny, jajka i zmielone orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej olej i usmaż jeden próbny kotlecik. Jeżeli rozpada się, możesz dodać łyżkę mąki. Smaż placki na rozgrzanym oleju, aż będą złociste, 2-3 minuty z każdej strony. Wykładaj na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Nałóż na każdy placuszek łyżeczkę fety, ozdób według uznania: pomidorkami koktajlowymi lub kiełkami. Świetnie komponują się z nimi także posiekany szczypior i natka. Można też dodać jogurtowy dip (np. jogurt z czosnkiem lub bazylią).