Reklama

Reklama

Kotleciki z cukinii z fetą

Smaczne, niedrogie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • pęczek natki
  • pęczek mięty
  • szklanka zielonego groszku (może być mrożony - ugotowany, lub z puszki)
  • 4 średnie cebule
  • świeżo mielony pieprz
  • skórka z cytryny
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów (lub 2-3 łyżeczki masła orzechowego)
  • olej
  • sól
  • opakowanie fety

Reklama

Przygotowanie:

Zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię. Przełóż na sitko i rękami odciśnij wodę. Przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę, miętę, groszek, pokrojoną drobno cebulę, pieprz, skórkę z cytryny, jajka i zmielone orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej olej i usmaż jeden próbny kotlecik. Jeżeli rozpada się, możesz dodać łyżkę mąki. Smaż placki na rozgrzanym oleju, aż będą złociste, 2-3 minuty z każdej strony. Wykładaj na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Nałóż na każdy placuszek łyżeczkę fety, ozdób według uznania: pomidorkami koktajlowymi lub kiełkami. Świetnie komponują się z nimi także posiekany szczypior i natka. Można też dodać jogurtowy dip (np. jogurt z czosnkiem lub bazylią).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje