Masz obsesję na punkcie słodyczy? Psychodietetyczka radzi, jak ją pokonać

Im więcej jemy słodyczy, tym większą mamy na nie ochotę
Im więcej jemy słodyczy, tym większą mamy na nie ochotęCanva ProINTERIA.PL
Jedzenie słodyczy może stać się normatywnym zachowaniem wpisanym w zdrowy styl życia, pozbawionym lęku, reżimu czy obsesji.
Milena Nosek, dietetyczka kliniczna
  • ciągła, trudna do opanowania chęć na coś słodkiego, codzienne jedzenie słodyczy; 
  • przyzwyczajenie się do konkretnej ilości i ochota na więcej; 
  • nieustający głód - głównie "na słodkie"; 
  • bardzo częste, wręcz obsesyjne myślenie o słodyczach; 
  • trudności z koncentracją i skupieniem się, rozkojarzenie; 
  • nerwowość, splątanie, niepokój, napięcie;  
  • regulowanie emocji (smutku, złości, nudy, frustracji, ekscytacji) słodyczami; 
  • poszukiwanie tzw. zdrowych zamienników słodyczy, czasami w efekcie nadkonsumpcja słodzików i pożywienia ogółem, np.  w postaci zdrowszych rzekomo batonów, ciast, pieczywa cukierniczego; 
  • brak kontroli nad częstotliwością jedzenia słodyczy i zamienników w skali tygodnia, miesiąca; 
  • irytacja, złość na komunikat z zewnątrz o spożywaniu zbyt dużej ilości słodyczy; 
  • lęk i obawa o to, że nie można długo "wytrzymać" bez smaku słodkiego. 
Jedna z pacjentek powiesiła sobie moje zdjęcie na "szafce zła", do której domownicy nieustannie chowali bardzo dużo słodyczy i nie wspierali jej w drodze do celu. Zadziałało.
Milena Nosek, dietetyczka kliniczna
Częste jedzenie słodyczy może na dłuższą metę pogarszać nastrój, a nawet obniżyć poczucie własnej wartości
Częste jedzenie słodyczy może na dłuższą metę pogarszać nastrój, a nawet obniżyć poczucie własnej wartości123RF/PICSEL
Słodycze były, są i będą, ale to, czy damy się temu rynkowi opanować i omamić, zależy tylko od nas.
Milena Nosek, dietetyczka kliniczna
Jestem zwolenniczką tego, żeby autentycznie i bardzo świadomie podejść do jedzenia węglowodanów. Chodzi o przebadanie się, rozpoznanie przyczyn swojego łaknienia na słodki smak i konkretne rodzaje produktów.
Milena Nosek, dietetyczka kliniczna
Czasem lepiej samodzielnie zrobić słodycze z mniejszą ilością cukru niż kupować ciastka w sklepie
Czasem lepiej samodzielnie zrobić słodycze z mniejszą ilością cukru niż kupować ciastka w sklepie123RF/PICSEL