Kotlety schabowe w sezamie

Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe, 3 łyżki mąki, jajko, 2 łyżki mleka, 2 szczypty mielonego chili, po 4 łyżki jasnego i czarnego sezamu, 5-6 łyżek bułki tartej, kolorowy pieprz, olej do smażenia, 2 średnie zielone ogórki, 1-2 limonki, cukier, świeża papryczka chili.

Kotlet schabowy w sezamie
Kotlet schabowy w sezamie-123RF/PICSEL

Mięso umyj, osusz i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Przygotuj 3 talerze. Do pierwszego wsyp mąkę. Do drugiego wbij jajko, rozmąć widelcem, wlej mleko, dodaj mielone chili, szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Do trzeciego talerza wsyp ziarna sezamu oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Mięso najpierw dokładnie obtocz w mące, a dopiero potem w roztrzepanym jajku. Następnie przełóż je do talerza z sezamem i bardzo dokładnie obtocz w nim kotlet.

Na patelnię wlej olej. Gdy będzie bardzo gorący, ułóż kotlety i smaż 2-3 minuty, aż panierka będzie rumiana. Przełóż na drugą stronę i smaż około 2 min. Usmażone kotlety przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami z wody i przygotowaną sałatką z ogórka. Możesz je udekorować kawałkami limonki i świeżą papryczką z chili.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas