Kotlety z kaszy
Oto pożywne, sycące i przepyszne burgery dla tych, którzy liczą kalorie! Wystarczy tłuste mięso zamienić na super zdrowe ziarenka i odpowiednio je przyprawić.

Jaglano-ziołowe
Składniki
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 1 duża cebula
- 2 surowe
- jajka
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3-4 łyżki mąki kukurydzianej
- po 1 łyżeczce soli, kurkumy i mielonej
- słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 5 łyżek posiekanych ziół
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
Kaszę zalej 1 i 1 /2 szkl. wody. Gotuj, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka (15 min). Wystudź. Cebulę oraz jajka na twardo obierz, drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na maśle. Wystudzoną kaszę wymieszaj z posiekanymi jajkami i cebulą. Dodaj przyprawy i zioła oraz surowe jajka, wyrób. Z masy uformuj 12 kotletów. Obtocz je w mące. Wkładaj po 6 na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Smaż po ok. 6 minut, obracając.

Gryczane z twarogiem
Składniki
- 1 szkl. kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
- 40 dag pieczarek
- 15 dag chudego twarogu
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek bułki tartej
- sól
- mielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kaszę wsyp do garnka. Zalej 1 i 3/4 szkl. lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Potem garnek z kaszą zawiń w gruby ręcznik albo wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50°C i pozostaw tak ok. 30 minut, by kasza doszła. W tym czasie pieczarki oczyść, drobno posiekaj. Grzyby smaż na 1 łyżeczce oleju przez 5 minut. Potem zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Kaszę wymieszaj z pieczarkami, jajkami i pokruszonym twarogiem. Dodaj połowę bułki tartej. Przypraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Masę starannie wyrób. Uformuj z niej 12 kotletów. Lekko je spłaszcz. Obtocz je w pozostałej bułce tartej. Smaż na oleju na rumiano z obu stron (razem ok. 10 min).