Kotlety z kaszy

Oto pożywne, sycące i przepyszne burgery dla tych, którzy liczą kalorie! Wystarczy tłuste mięso zamienić na super zdrowe ziarenka i odpowiednio je przyprawić.

Kotlety jaglane
Kotlety jaglane123RF/PICSEL

Jaglano-ziołowe

Sposób przygotowania

Kaszę zalej 1 i 1 /2 szkl. wody. Gotuj, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka (15 min). Wystudź. Cebulę oraz jajka na twardo obierz, drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na maśle. Wystudzoną kaszę wymieszaj z posiekanymi jajkami i cebulą. Dodaj przyprawy i zioła oraz surowe jajka, wyrób. Z masy uformuj 12 kotletów. Obtocz je w mące. Wkładaj po 6 na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Smaż po ok. 6 minut, obracając.

Kotlety gryczane
Kotlety gryczane123RF/PICSEL

Gryczane z twarogiem

Sposób przygotowania

Kaszę wsyp do garnka. Zalej 1 i 3/4 szkl. lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Potem garnek z kaszą zawiń w gruby ręcznik albo wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50°C i pozostaw tak ok. 30 minut, by kasza doszła. W tym czasie pieczarki oczyść, drobno posiekaj. Grzyby smaż na 1 łyżeczce oleju przez 5 minut. Potem zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Kaszę wymieszaj z pieczarkami, jajkami i pokruszonym twarogiem. Dodaj połowę bułki tartej. Przypraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Masę starannie wyrób. Uformuj z niej 12 kotletów. Lekko je spłaszcz. Obtocz je w pozostałej bułce tartej. Smaż na oleju na rumiano z obu stron (razem ok. 10 min).

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas