Kotlety z mięsa indyczego

Mielone kotlety z indyka są bardzo delikatne, a zarazem aromatyczne, wyraziste w smaku. Ponieważ w naszym przepisie rezygnujemy ze smażenia na smalcu na rzecz pieczenia, danie staje się lżejsze i mniej kaloryczne.

Solidny warzywny dodatek wzbogaca kotlety czyniąc je jeszcze zdrowszymi i smaczniejszymi
Solidny warzywny dodatek wzbogaca kotlety czyniąc je jeszcze zdrowszymi i smaczniejszymiINTERIA.PL

Dwie łyżki płatków jaglanych zalewamy niewielką ilością wrzątku, po ostygnięciu odciskamy je z wody.

Ścieramy na tarce o dużych oczkach buraka, marchewkę i seler. Kroimy drobno szczypior/cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przygotowane składniki łącznie z odciśniętymi płatkami i wsypujemy przyprawy.

Całość mieszamy ręcznie, dłonie natłuszczamy olejem, formujemy kotlety. Następnie układamy je na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją góra-dół na 30 minut.

Z podanej ilości składników otrzymamy dziesięć kotletów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas