Kotlety z mięsa indyczego
Mielone kotlety z indyka są bardzo delikatne, a zarazem aromatyczne, wyraziste w smaku. Ponieważ w naszym przepisie rezygnujemy ze smażenia na smalcu na rzecz pieczenia, danie staje się lżejsze i mniej kaloryczne.
Dwie łyżki płatków jaglanych zalewamy niewielką ilością wrzątku, po ostygnięciu odciskamy je z wody.
Ścieramy na tarce o dużych oczkach buraka, marchewkę i seler. Kroimy drobno szczypior/cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przygotowane składniki łącznie z odciśniętymi płatkami i wsypujemy przyprawy.
Całość mieszamy ręcznie, dłonie natłuszczamy olejem, formujemy kotlety. Następnie układamy je na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją góra-dół na 30 minut.
Z podanej ilości składników otrzymamy dziesięć kotletów.