Krem ziemniaczano-ziołowy
Smaczna, zdrowa i sycąca zupa

Składniki
- 3–4 duże ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- 50 ml białego wytraw. wina
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- po 1/2 pęczka natki, bazylii, koperku, tymianku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 4 tosty pszenne
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzucić czosnek i cebulę, mieszając, usmaż je na szklisto. Dołóż pokrojone ziemniaki. Chwilę smaż razem. Potem zalej bulionem wymieszanym z winem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 25 min. Wszystkie zioła opłucz, trochę odłóż do dekoracji, a resztę posiekaj i wrzuć do gotujących się w garnku składników. Ziemniaki wraz z wywarem oraz ziołami zmiksuj na gładko. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Tosty okrój ze skórki, środki pokrój w kostkę. Zrumień je na reszcie masła. Zupę rozlej do kokilek. Posyp grzankami. Udekoruj listkami odłożonych ziół.