Krem ziemniaczano-ziołowy

Smaczna, zdrowa i sycąca zupa

Ziołowa zupa krem
Ziołowa zupa krem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzucić czosnek i cebulę, mieszając, usmaż je na szklisto. Dołóż pokrojone ziemniaki. Chwilę smaż razem. Potem zalej bulionem wymieszanym z winem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 25 min. Wszystkie zioła opłucz, trochę odłóż do dekoracji, a resztę posiekaj i wrzuć do gotujących się w garnku składników. Ziemniaki wraz z wywarem oraz ziołami zmiksuj na gładko. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Tosty okrój ze skórki, środki pokrój w kostkę. Zrumień je na reszcie masła. Zupę rozlej do kokilek. Posyp grzankami. Udekoruj listkami odłożonych ziół.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas