Kremowa rozpusta
Biszkopt: jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek.
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawaj powoli do żółtek, cały czas mieszając. Całość delikatnie połącz z pianą z białek. Ciasto wlej do tortownicy, piecz 40 minut w 180°C. Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na 3 blaty.
2. Galaretka: jabłka umyj, obierz i zetrzyj na grube wiórki. Skrop sokiem z cytryny. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, połącz z jabłkami i cukrem. Schładzaj 30 minut.
3. Krem: zimną kremówkę ubij mikserem, wymieszaj z cukrem i mascarpone.
4. W tortownicy ułóż blat ciasta, przykryj galaretką. Schładzaj 20 minut. Ułóż kolejno: blat, 1/3 kremu, blat. Udekoruj kremem, wiórkami, jabłkami.
Czas przygotowania: 100 minut