Reklama

Reklama

Kremowa rozpusta

Biszkopt: jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek.

Składniki na biszkopt

  • 12 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Składniki na galaretkę

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 galaretka jabłkowa;

Składniki na krem

  • 30 dag serka mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na dekorację

  • wiórki czekoladowe
  • rajskie jabłuszka

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Biszkopt: jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawaj powoli do żółtek, cały czas mieszając. Całość delikatnie połącz z pianą z białek. Ciasto wlej do tortownicy, piecz 40 minut w 180°C. Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na 3 blaty.

2. Galaretka: jabłka umyj, obierz i zetrzyj na grube wiórki. Skrop sokiem z cytryny. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, połącz z jabłkami i cukrem. Schładzaj 30 minut.

3. Krem: zimną kremówkę ubij mikserem, wymieszaj z cukrem i mascarpone.

4. W tortownicy ułóż blat ciasta, przykryj galaretką. Schładzaj 20 minut. Ułóż kolejno: blat, 1/3 kremu, blat. Udekoruj kremem, wiórkami, jabłkami.

Czas przygotowania: 100 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje