Kremowa z serem i porem
Nie masz pomysłu na pierwsze danie? Proponujemy zupę z serem i porem.
Składniki:
- 1 duży por
- 2 marchewki
- 3 łyżki oleju
- 1 l bulionu warzywnego
- 175 g sera cheddar (podpuszczkowy)
- sól
- pieprz
- 400 g sera (zwykły żółty, np. mazur)
- 300 g mięsa mielonego mieszanego (wołowo-wieprzowego)
- świeży szczypiorek
Przygotowanie:
1. Por oczyść, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Potem obierz marchewki, umyj pod bieżącą wodą i pokrój na małe kawałki.
2. Na rozgrzany olej w garnku wrzuć pory i marchewki. Smaż przez około 4 minuty, przez cały czas mieszając. Dolej bulion i gotuj przez około 15 minut.
3. Zetrzyj na tarce sery cheddar oraz zwykły. Wymieszaj je, a następnie wrzuć do zupy. Dopraw solą i pieprzem.Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut, co pewien czas mieszając.
4. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i wrzuć mielone mięso. Posól i popieprz.
5. Szczypiorek umyj pod bieżącą wodą, drobno pokrój.
6. Do zupy dodaj usmażone mielone mięso.
7. Nakładając na talerze zupę, pamiętaj, żeby na koniec posypać każdą porcję świeżym szczypiorkiem.