Kremowa zupa z dyni

Rozgrzewająca, doskonała na chłodny dzień.

Zupa z dyni, idealna na jesień
Zupa z dyni, idealna na jesień 123RF/PICSEL

Składniki:

●1 kg miąższu z dyni

●500 g ziemniaków

●2 spore marchewki

●2 duże cebule

●kawałek imbiru

●sól

●czarny pieprz

●ewentualnie uprażone pesteczki dyni do posypania gotowej zupy

Przygotowanie:

1. Miąższ dyni pokrój na kawałki.

2. Cebule oraz ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę.
 
3. Marchewki obierz i pokrój w plastry. Do garnka włóż dynię, ziemniaki, cebulę, marchewkę, dolej ok. 2,5 litra wody, lekko posól i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

4. Pod koniec gotowania dodaj starty imbir. Zupę zblenduj, po czym dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową możesz przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas