Kremowa zupa z dyni
Rozgrzewająca, doskonała na chłodny dzień.
Składniki:
●1 kg miąższu z dyni
●500 g ziemniaków
●2 spore marchewki
●2 duże cebule
●kawałek imbiru
●sól
●czarny pieprz
●ewentualnie uprażone pesteczki dyni do posypania gotowej zupy
Przygotowanie:
1. Miąższ dyni pokrój na kawałki.
2. Cebule oraz ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę.
3. Marchewki obierz i pokrój w plastry. Do garnka włóż dynię, ziemniaki, cebulę, marchewkę, dolej ok. 2,5 litra wody, lekko posól i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
4. Pod koniec gotowania dodaj starty imbir. Zupę zblenduj, po czym dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową możesz przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.