Kremowy barszczyk z fetą
Aksamitny i delikatny!
Składniki:
- 70 dag małych buraczków
- 2 duże jabłka
- 5 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml bulionu jarzynowego
- 20 dag sera feta
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, cukier
Przygotowanie:
1. Buraczki umyj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 ºC. Piecz ok. 70 minut. Po ok. 40 minutach owiń w folię jabłka, dołóż do buraczków.
2. Gdy buraczki i jabłka będą już miękkie, wyjmij je, odwiń z folii. Buraczki obierz z łupinek, pokrój na kawałeczki. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
3. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek oraz cebulę. Dodaj buraczki i jabłka. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień, gotuj razem jeszcze ok. 5 minut. Pod koniec przypraw solą, cukrem oraz majerankiem. Barszczyk zmiksuj na gładko. Przelej do miseczek lub talerzy. Posyp pokruszoną fetą.