Reklama

Reklama

Kremowy barszczyk z fetą

Aksamitny i delikatny!

Składniki:

  • 70 dag małych buraczków
  • 2 duże jabłka
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu jarzynowego
  • 20 dag sera feta
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, cukier

Przygotowanie:

1. Buraczki umyj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 ºC. Piecz ok. 70 minut. Po ok. 40 minutach owiń w folię jabłka, dołóż do buraczków.

2. Gdy buraczki i jabłka będą już miękkie, wyjmij je, odwiń z folii. Buraczki obierz z łupinek, pokrój na kawałeczki. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.

3. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek oraz cebulę. Dodaj buraczki i jabłka. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień, gotuj razem jeszcze ok. 5 minut. Pod koniec przypraw solą, cukrem oraz majerankiem. Barszczyk zmiksuj na gładko. Przelej do miseczek lub talerzy. Posyp pokruszoną fetą.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje