Kremowy barszczyk z fetą

Aksamitny i delikatny!

Pyszny, kremowy barszczyk z dodatkiem sera
Pyszny, kremowy barszczyk z dodatkiem sera 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 70 dag małych buraczków
  • 2 duże jabłka
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu jarzynowego
  • 20 dag sera feta
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, cukier

Przygotowanie:

1. Buraczki umyj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 ºC. Piecz ok. 70 minut. Po ok. 40 minutach owiń w folię jabłka, dołóż do buraczków.

2. Gdy buraczki i jabłka będą już miękkie, wyjmij je, odwiń z folii. Buraczki obierz z łupinek, pokrój na kawałeczki. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.

3. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek oraz cebulę. Dodaj buraczki i jabłka. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień, gotuj razem jeszcze ok. 5 minut. Pod koniec przypraw solą, cukrem oraz majerankiem. Barszczyk zmiksuj na gładko. Przelej do miseczek lub talerzy. Posyp pokruszoną fetą.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas