Składniki: - jeden sprawiony królik (1,6 -1,8 kg), - 500 g młodej marchewki, - 3-4 małe cebule, - 8 ząbków czosnku, - sól, pieprz, - 5-6 gałązek tymianku, - 2 małe gałązki rozmarynu, - 75 g masła, - 750 g ziemniaków Przygotowanie: Królika podzielić na 8 części. Marchewkę i cebulę pokroić na kawałki. Czosnek umyć, ale nie obierać. Królika, warzywa i czosnek ułożyć w brytfannie. Doprawić solą i pieprzem. Z tymianku oberwać listki (obrane łodyżki również włożyć do brytfanny). Masło roztopić, dodać listki tymianku, przesmażyć i polać królika. Brytfannę wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec 40-45 minut od czasu do czasu polewając masłem. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Podawać do królika. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 3190 kJ/762 kcal