Kuchnia na cały tydzień

Pyszne i sycące dania dla całej rodziny.

Gołąbki

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • główka kapusty
  • 2,5 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej
  • szklanka fasoli
  • olej
  • 2 cebule
  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • oregano
  • ostra papryka w proszku
  • 6 szklanek wody lub bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Kapustę gotuj kilka minut. Wyjmij, zdejmij z wierzchu miękkie liście i ponownie zanurz ją we wrzątku. Gdy już wszystkie liście będą zdjęte, poszatkuj drobno pozostały środek. Ryż lub kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Namoczoną fasolę ugotuj do miękkości. Wymieszaj z ryżem i dodaj do kapusty. 

2. Zrumień pokrojone w kostkę cebule. Marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, nać pietruszki poszatkuj. Wymieszaj z cebulą i dodaj do reszty farszu. Przypraw solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Farsz wyłóż na liściach kapusty i zawiń gołąbki. Ułóż na dnie garnka i zalej wodą lub bulionem. Duś 40 minut. Dodaj przecier pomidorowy, gotuj około 10 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje