Kuchnia na cały tydzień

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Gołąbki

Składniki

  • główka kapusty
  • 2,5 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej
  • szklanka fasoli
  • olej
  • 2 cebule
  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • oregano
  • ostra papryka w proszku
  • 6 szklanek wody lub bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
4 osób

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyZmysłowe smakiInteria.tv
Nadziewane bakłażany
Nadziewane bakłażany123RF/PICSEL

Bakłażan nadziewany

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • cebula
  • 1,5 szklanki świeżego groszku
  • czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • por
  • tymianek
  • czosnek granulowany
  • 20 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
4 osób

Sposób przygotowania

Faszerowany bakłażanInteria KulinariaInteria Kulinaria
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • kalafior
  • 20 dag wędzonego boczku
  • olej
  • cebula
  • 30 dag mięsa mielonego
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany
  • 2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • łyżka masła
  • 15 dag szynki łososiowej
  • 15 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Papryka nadziewana
Papryka nadziewana123RF/PICSEL

Papryka faszerowana

Składniki

  • 4 papryki
  • oliwa
  • cebula
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag drobiowego mięsa mielonego
  • zioła prowansalskie
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka ryżu
  • jajko
  • 5 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
4 osób

Sposób przygotowania

Przepis na faszerowaną paprykęInteria KulinariaInteria Kulinaria
Grzyby w cieście
Grzyby w cieście123RF/PICSEL

Grzyby w cieście

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

- farsz

  • 75 dag świeżych lub mrożonych grzybów
  • cebula
  • 2 białka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Zmysłowe smakiInteria.tv
Uszka
Uszka123RF/PICSEL

Uszka z kalarepą

Składniki

- ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • łyżeczka masła
  • 1,5 szklanki wrzątku

- farsz

  • kalarepa
  • 2 cebule
  • 3 plasterki boczku
  • 20 dag białego sera
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Jak zrobić pierogi ruskie?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Kaczka z jabłkami
Kaczka z jabłkami123RF/PICSEL

Kaczka z jabłkami

Składniki

  • kaczka
  • olej
  • czosnek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • papryka
  • majeranek
  • 4 wątróbki drobiowe
  • czerstwa bułka
  • jajko
  • natka pietruszki
  • cebula
  • listki laurowe
  • melon
  • 5 jabłek
  • sól

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Kaczka w sosie z owoców leśnychINTERIA.TVInteria.tv
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?