Kuchnia na cały tydzień

Pyszne i sycące dania dla całej rodziny.

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Gołąbki

Sposób przygotowania

1. Kapustę gotuj kilka minut. Wyjmij, zdejmij z wierzchu miękkie liście i ponownie zanurz ją we wrzątku. Gdy już wszystkie liście będą zdjęte, poszatkuj drobno pozostały środek. Ryż lub kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Namoczoną fasolę ugotuj do miękkości. Wymieszaj z ryżem i dodaj do kapusty. 

2. Zrumień pokrojone w kostkę cebule. Marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, nać pietruszki poszatkuj. Wymieszaj z cebulą i dodaj do reszty farszu. Przypraw solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Farsz wyłóż na liściach kapusty i zawiń gołąbki. Ułóż na dnie garnka i zalej wodą lub bulionem. Duś 40 minut. Dodaj przecier pomidorowy, gotuj około 10 minut. 

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyInteria.tv
Nadziewane bakłażany
Nadziewane bakłażany123RF/PICSEL

Bakłażan nadziewany

Sposób przygotowania

1. Bakłażany przekrój na pół, wydrąż delikatnie środki i posól. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Groszek opłucz i dodaj do cebuli wraz z pokrojoną w kostkę papryką i odsączoną z zalewy kukurydzą. 

2. Fasolkę szparagową ugotuj. Dodaj do farszu z posiekanym porem. Przypraw, nałóż na bakłażany, posyp startym serem i piecz 50 minut w temp. 180˚C. 

Faszerowany bakłażanInteria Kulinaria
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Zapiekanka ziemniaczana

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i ugotuj w osolonym wrzątku. Kalafior ugotuj na parze. Boczek pokrój i zrumień na oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, mięso mielone, smaż, cały czas mieszając. Przypraw, zalej śmietaną, dodaj posiekaną pietruszkę, duś. 

2. Połowę ziemniaków i kalafiora włóż do brytfanki posmarowanej masłem. Zalej połową sosu śmietanowego. Ułóż kolejną warstwę. Górę zapiekanki wyłóż pokrojoną w kostkę szynką i posyp startym na tarce serem żółtym. Piecz przez 30 minut w temp. 180˚C. 

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
Papryka nadziewana
Papryka nadziewana123RF/PICSEL

Papryka faszerowana

Sposób przygotowania

1. Papryki umyj, odkrój czubki. Wydrąż środek, posól, nasmaruj oliwą i odstaw. Cebulę posiekaj, podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi słodką i ostrą papryką w proszku. Dolej koncentrat pomidorowy. 

2. Ugotuj ryż, dodaj do mięsa, podgrzewaj minutę, mieszając. Wystudzony farsz wymieszaj z jajkiem. Papryki wypełnij farszem, posyp startym serem żółtym. Przykryj odciętymi czubkami i piecz 45 minut w temp. 180˚C. 

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Grzyby w cieście
Grzyby w cieście123RF/PICSEL

Grzyby w cieście

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, ułóż na niej masło, posiekaj. Dodaj żółtka, jajko, sól i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto, chłodź pół godziny w lodówce. Świeże grzyby oczyść, mrożone odciśnij z wody. Połowę pokrój drobno w kostkę, resztę w plastry. 

2. Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj grzyby. Przypraw solą i pieprzem. Duś do miękkości. Białka ubij, dodaj stopniowo do wystudzonych grzybów. Wsyp bułkę tartą. Ciasto rozwałkuj i szklanką wytnij koła. Foremki wysmaruj masłem, wyłóż ciastem i pozawijaj brzegi. Piecz przez 10 minut w temp. 200˚C. Napełnij farszem i piecz jeszcze 10 minut.

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Interia.tv
Uszka
Uszka123RF/PICSEL

Uszka z kalarepą

Sposób przygotowania

1. Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj sól, zalej wrzątkiem, wymieszaj łyżką, wlej zimną wodę, dodaj masło, zagnieć ciasto. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. 

2. Na gorącym oleju podsmaż posiekaną cebulę, dodaj startą na tarce o grubych oczkach obraną kalarepę. Boczek pokrój w kostkę, usmaż. Ser rozdrobnij widelcem. Wymieszaj cebulę, kalarepę, boczek i ser. Posyp solą i pieprzem. Całość wymieszaj. 

3. Ciasto rozwałkuj. Wytnij krążki, wyłóż farszem, złóż na pół, zalep w kształt uszek. Gotuj w osolonym wrzątku. 

Jak zrobić pierogi ruskie?Interia Kulinaria
Kaczka z jabłkami
Kaczka z jabłkami123RF/PICSEL

Kaczka z jabłkami

Sposób przygotowania

1. Kaczkę dokładnie umyj. W miseczce wymieszaj olej z czosnkiem, gałką, solą, pieprzem, papryką i majerankiem i natrzyj mięso. Pozostaw je na noc. 

2. Pokrojoną w kostkę wątróbkę wymieszaj z namoczoną bułką, żółtkiem, ubitym białkiem, natką oraz podsmażoną cebulą. Całość dopraw solą i pieprzem. Kaczkę wypełnij farszem i zaszyj. Ułóż w brytfance, połóż plastry melona, jabłek i listki laurowe. Piecz 2 godziny w temp. 180˚C, polewając sosem. 

Zmysłowe smaki: Kaczka w sosie z owoców leśnychInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas