Reklama

Reklama

Kuchnia na cały tydzień

Pyszne i sycące dania dla całej rodziny.

Gołąbki

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • główka kapusty
  • 2,5 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej
  • szklanka fasoli
  • olej
  • 2 cebule
  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • oregano
  • ostra papryka w proszku
  • 6 szklanek wody lub bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Kapustę gotuj kilka minut. Wyjmij, zdejmij z wierzchu miękkie liście i ponownie zanurz ją we wrzątku. Gdy już wszystkie liście będą zdjęte, poszatkuj drobno pozostały środek. Ryż lub kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Namoczoną fasolę ugotuj do miękkości. Wymieszaj z ryżem i dodaj do kapusty. 

2. Zrumień pokrojone w kostkę cebule. Marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, nać pietruszki poszatkuj. Wymieszaj z cebulą i dodaj do reszty farszu. Przypraw solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Farsz wyłóż na liściach kapusty i zawiń gołąbki. Ułóż na dnie garnka i zalej wodą lub bulionem. Duś 40 minut. Dodaj przecier pomidorowy, gotuj około 10 minut. 

Reklama

Bakłażan nadziewany

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • cebula
  • 1,5 szklanki świeżego groszku
  • czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • por
  • tymianek
  • czosnek granulowany
  • 20 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Bakłażany przekrój na pół, wydrąż delikatnie środki i posól. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Groszek opłucz i dodaj do cebuli wraz z pokrojoną w kostkę papryką i odsączoną z zalewy kukurydzą. 

2. Fasolkę szparagową ugotuj. Dodaj do farszu z posiekanym porem. Przypraw, nałóż na bakłażany, posyp startym serem i piecz 50 minut w temp. 180˚C. 


Zapiekanka ziemniaczana

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • kalafior
  • 20 dag wędzonego boczku
  • olej
  • cebula
  • 30 dag mięsa mielonego
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany
  • 2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • łyżka masła
  • 15 dag szynki łososiowej
  • 15 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i ugotuj w osolonym wrzątku. Kalafior ugotuj na parze. Boczek pokrój i zrumień na oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, mięso mielone, smaż, cały czas mieszając. Przypraw, zalej śmietaną, dodaj posiekaną pietruszkę, duś. 

2. Połowę ziemniaków i kalafiora włóż do brytfanki posmarowanej masłem. Zalej połową sosu śmietanowego. Ułóż kolejną warstwę. Górę zapiekanki wyłóż pokrojoną w kostkę szynką i posyp startym na tarce serem żółtym. Piecz przez 30 minut w temp. 180˚C. 

Papryka faszerowana

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 papryki
  • oliwa
  • cebula
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag drobiowego mięsa mielonego
  • zioła prowansalskie
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka ryżu
  • jajko
  • 5 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Papryki umyj, odkrój czubki. Wydrąż środek, posól, nasmaruj oliwą i odstaw. Cebulę posiekaj, podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi słodką i ostrą papryką w proszku. Dolej koncentrat pomidorowy. 

2. Ugotuj ryż, dodaj do mięsa, podgrzewaj minutę, mieszając. Wystudzony farsz wymieszaj z jajkiem. Papryki wypełnij farszem, posyp startym serem żółtym. Przykryj odciętymi czubkami i piecz 45 minut w temp. 180˚C. 

Grzyby w cieście

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - farsz

  • 75 dag świeżych lub mrożonych grzybów
  • cebula
  • 2 białka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, ułóż na niej masło, posiekaj. Dodaj żółtka, jajko, sól i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto, chłodź pół godziny w lodówce. Świeże grzyby oczyść, mrożone odciśnij z wody. Połowę pokrój drobno w kostkę, resztę w plastry. 

2. Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj grzyby. Przypraw solą i pieprzem. Duś do miękkości. Białka ubij, dodaj stopniowo do wystudzonych grzybów. Wsyp bułkę tartą. Ciasto rozwałkuj i szklanką wytnij koła. Foremki wysmaruj masłem, wyłóż ciastem i pozawijaj brzegi. Piecz przez 10 minut w temp. 200˚C. Napełnij farszem i piecz jeszcze 10 minut.

Uszka z kalarepą

Składniki - ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • łyżeczka masła
  • 1,5 szklanki wrzątku

Składniki - farsz

  • kalarepa
  • 2 cebule
  • 3 plasterki boczku
  • 20 dag białego sera
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj sól, zalej wrzątkiem, wymieszaj łyżką, wlej zimną wodę, dodaj masło, zagnieć ciasto. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. 

2. Na gorącym oleju podsmaż posiekaną cebulę, dodaj startą na tarce o grubych oczkach obraną kalarepę. Boczek pokrój w kostkę, usmaż. Ser rozdrobnij widelcem. Wymieszaj cebulę, kalarepę, boczek i ser. Posyp solą i pieprzem. Całość wymieszaj. 

3. Ciasto rozwałkuj. Wytnij krążki, wyłóż farszem, złóż na pół, zalep w kształt uszek. Gotuj w osolonym wrzątku. 


Kaczka z jabłkami

Składniki

  • kaczka
  • olej
  • czosnek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • papryka
  • majeranek
  • 4 wątróbki drobiowe
  • czerstwa bułka
  • jajko
  • natka pietruszki
  • cebula
  • listki laurowe
  • melon
  • 5 jabłek
  • sól

Sposób przygotowania

1. Kaczkę dokładnie umyj. W miseczce wymieszaj olej z czosnkiem, gałką, solą, pieprzem, papryką i majerankiem i natrzyj mięso. Pozostaw je na noc. 

2. Pokrojoną w kostkę wątróbkę wymieszaj z namoczoną bułką, żółtkiem, ubitym białkiem, natką oraz podsmażoną cebulą. Całość dopraw solą i pieprzem. Kaczkę wypełnij farszem i zaszyj. Ułóż w brytfance, połóż plastry melona, jabłek i listki laurowe. Piecz 2 godziny w temp. 180˚C, polewając sosem. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama