Jak rozpoznać robaczywego grzyba? Ten petent zna każdy grzybiarz

Nie trudno pomylić grzyba trującego z jadalnych, dlatego w czasie zbiorów każdy powinien być ostrożny
Nie trudno pomylić grzyba trującego z jadalnych, dlatego w czasie zbiorów każdy powinien być ostrożny123rf.com123RF/PICSEL

Które grzyby nadają się do jedzenia?

Zobacz również:

Po czym poznać, że grzyb jest robaczywy?

Ręka osoby trzymająca duży wiklinowy kosz pełen świeżo zebranych grzybów, otoczona leśną ściółką i suchymi liśćmi w delikatnym świetle.
Stukanie nożem w kapelusz grzyba to niezawodny patent, który podpowie, czy dany okaz nadaje się do jedzenia123RF/PICSEL

O tym musisz pamiętać zbierając grzyby

  • Możesz zbierać tylko wyłącznie grzyby, co do których nie masz najmniejszych wątpliwości
  • Jeśli nie jesteś pewien czy dany grzyb nadaje się do jedzenia skorzystaj z atlasu grzybów lub zanieś okaz do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej
  • Dla większego bezpieczeństwa zbieraj tylko grzyby rurkowe, których kapelusz od spodu nie posiada blaszek
  • Zbieraj tylko okazy wyrośnięte, co ułatwi ich identyfikację
  • Nie niszcz grzybów trujących, bo mogą one stanowić pożywienie dla zwierząt, a wiele z nich jest pod ochroną
"Polacy za granicą": Ma pod sobą ponad 500 pracowników. „Nietutejsza twarz pomaga”Polsat Play
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?