Jak rozpoznać robaczywego grzyba? Ten petent zna każdy grzybiarz
Można uznać, że sezon na grzyby w Polsce już się zaczął. Mimo że mamy środek lata, rośnie ich już naprawdę sporo. Podczas zbierania grzybów należy mieć 100 proc. pewność, że dany okaz jest nie tylko jadalny ale i zdrowy. Jak rozpoznać, że grzyb nadaje się do jedzenia? O tym nie każdy wie.

Spis treści:
Które grzyby nadają się do jedzenia?
Doświadczeni grzybiarze z pewnością z daleka już potrafią wypatrzeć najbardziej okazałe gatunki grzybów. Wiedzą doskonale, które z nich są najsmaczniejsze oraz jak sprawdzić, czy grzyb w całości jest zdrowy.
Jeśli jednak dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z grzybobraniem i nie masz pewności co do tego, które okazy powinny jednak zostać w lesie, poza upewnieniem się, że dany grzyb jest jadalny, musisz także sprawdzić jest kondycję. Niektóre bowiem na pierwszy rzut oka wyglądają na zdrowe, a potem okazuje się, że ich wnętrze zamieszkują robaki.
Po czym poznać, że grzyb jest robaczywy?
Jednym ze sprawdzonych sposobów na sprawdzenie, czy grzyb w środku jest zdrowy będzie gest, który powinien znać każdy grzybiarz. Chodzi o stukanie nożem w kapelusz grzyba. Może wydawać się do dziwne, ale tak naprawdę jest bardzo pomocne w szybkiej selekcji grzybów. Jeśli mamy do czynienia ze zdrowym okazem, wydobywający się dźwięk będzie stłumiony i cichy, a kapelusz jędrny i pełny. W przypadku grzyba zepsutego natomiast, przy uderzeniu od razu zauważysz, że kapelusz jest wiotki i taki egzemplarz najlepiej zostawić lesie.

O tym musisz pamiętać zbierając grzyby
Każdy, nawet ten, który na grzybobrania wybiera się regularnie i świetnie wie, jak rozpoznać jadalne gatunki, musi pamiętać o kilku ważnych zasadach.
- Możesz zbierać tylko wyłącznie grzyby, co do których nie masz najmniejszych wątpliwości
- Jeśli nie jesteś pewien czy dany grzyb nadaje się do jedzenia skorzystaj z atlasu grzybów lub zanieś okaz do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej
- Dla większego bezpieczeństwa zbieraj tylko grzyby rurkowe, których kapelusz od spodu nie posiada blaszek
- Zbieraj tylko okazy wyrośnięte, co ułatwi ich identyfikację
- Nie niszcz grzybów trujących, bo mogą one stanowić pożywienie dla zwierząt, a wiele z nich jest pod ochroną