Kulki mielone po turecku
Przepis na prosty obiad
Składniki:
- pół kg mieszanego mielonego mięsa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- półtorej łyżki bułki tartej
- jajko
- sól, pieprz
- po łyżeczce mielonego kminku i słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki oleju
- pół litra jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- łyżka posiekanej natki
- 3 łyżki posiekanej dymki
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek posiekaj. Mięso, bułkę tartą, jajko, musztardę, cebulę, czosnek i przyprawy wyrób. Z masy uformuj 12-16 kulek. Usmaż na oleju.
2. Jogurt wymieszaj z mąką i 2 łyżkami wody, dodaj miętę i natkę, wymieszaj, przypraw. Kulki zdejmij, na patelnię wlej sos. Zagotuj, przypraw. Sosem polej kulki. Posyp dymką.