Kurczak z czosnkiem po francusku

Aromatyczny i smaczny.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- sól, biały pieprz,

- 1 cytryna,

- 2 młode główki czosnku,

- pęczek szałwii Przygotowanie: Umytego kurczaka natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Nóżki związać. Kurczaka ułożyć na natłuszczonej blasze, podlać 250 ml wody i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec przez godzinę. Cytrynę umyć pokroić na kawałki, główki czosnku przepołowić. Po 30 minutach pieczenia cytrynę i czosnek ułożyć wokół kurczaka. Dolać jeszcze 150 ml wody. Szałwię umyć, oberwać listki. Posypać nimi kurczaka 10 minut przed końcem pieczenia. Podczas pieczenia kurczaka polewać wytwarzającym się sosem. Podawać z wiejskim pieczywem. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas