Kurczak z czosnkiem po francusku
Aromatyczny i smaczny.

Składniki na 4 porcje:
- kurczak,
- sól, biały pieprz,
- 1 cytryna,
- 2 młode główki czosnku,
- pęczek szałwii
Przygotowanie:
Umytego kurczaka natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Nóżki związać. Kurczaka ułożyć na natłuszczonej blasze, podlać 250 ml wody i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec przez godzinę. Cytrynę umyć pokroić na kawałki, główki czosnku przepołowić. Po 30 minutach pieczenia cytrynę i czosnek ułożyć wokół kurczaka. Dolać jeszcze 150 ml wody. Szałwię umyć, oberwać listki. Posypać nimi kurczaka 10 minut przed końcem pieczenia. Podczas pieczenia kurczaka polewać wytwarzającym się sosem. Podawać z wiejskim pieczywem. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal