Kuskus z kurczakiem
Ta sycąca sałatka jest idealną propozycją na letni obiad.
Składniki:
- szklanka kaszki kuskus
- 1/3 szklanki listków kolendry
- 2 łyżki oliwy
- cytryna
- pierś kurczaka (300 g)
- czerwona cebula
- 1/3 szklanki suszonych moreli
- 1/4 szklanki płatków migdałów
- granat
- 2 łyżeczki pasty harissa (z papryczek chilli i czosnku)
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Przygotuj kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozdrobnij kaszkę widelcem i odstaw, aby wystygła.
2. Posiekaj drobno kolendrę. Zostaw kilka listków do dekoracji. Cytrynę dokładnie umyj i obierz, następnie drobno pokrój. Płatki migdałów podpraż na suchej patelni. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Posiekaj morele i wyjmij pestki z granatu.
3. Pokrój mięso w cienkie plastry, posmaruj odrobiną oliwy i usmaż na patelni grillowej.
4. Wymieszaj kuskus, posiekaną kolendrę, oliwę i cytrynę. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj kurczaka, cebulę, morele, migdały i pestki granatu. Wymieszaj. Udekoruj listkami kolendry.
5. Dodaj do jogurtu harissę i podaj jako dip do sałatki.
Kuskus możesz zastąpić brązowym ryżem.