Lasagne z serem
Boczek pokrój, podsmaż, dodaj cebulę i czosnek.

Składniki
na 4 porcje:
- 12 płatów makaronu do lasagne
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 10 dag boczku wędzonego
- jabłko
- 10 dag serów pleśniowych (lazur, gorgonzola, rokpol)
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
- 5 dag startego sera żółtego
- 8 dag masła
- 3 łyżki mąki
- 0,5 l mleka
- gałka
- muszkatołowa
- olej
- 2 łyżki oliwy
- sól
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokrój, podsmaż, dodaj cebulę i czosnek. Rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając, dolewaj mleko, tak by powstał sos beszamelowy. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dołóż sery pleśniowe, boczek z cebulą i czosnkiem oraz śmietanę.
2. Układaj warstwy makaronu i sosu. Posyp serem, ułóż jabłka, piecz 45 minut.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny