Leczo z kurczakiem
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni.
Składniki:
- 3 papryki jalapeno, np. marki Kuhne
- 1 puszka pomidorów
- podwójna pierś z kurczaka
- 4 czerwone papryki
- 4 żółte papryki
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 cukinia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Cukinię i paprykę kroimy w niewielkie paski, a cebulę w piórka, po czym szklimy ją na małym ogniu. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, zeszkloną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i kurczaka. Leczo doprawiamy do smaku i gotujemy przez około pół godziny. Następnie podajemy z ciemnym pieczywem.