Domowy płyn do szafek kuchennych. Wystarczą trzy składniki
Szafki kuchenne to zdecydowanie jedno z najczęściej "eksploatowanych" miejsc w domu. Większość z nich otwieramy nawet kilka razy dziennie, sięgając po naczynia, żywność, przyprawy czy kuchenne gadżety. Nic dziwnego, że powinniśmy dbać i ich czystość i higienę, regularnie je myjąc i dezynfekując. Choć na rynku nie brakuje profesjonalnych środków do mycia szafek kuchennych, to świetnie sprawdzą się też ekologiczne, domowe mikstury. Jak je przygotować?
Zobacz również:
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu, w którym spędzamy nawet kilka długich godzin dziennie. To tutaj jemy, gotujemy, przyrządzamy posiłki do szkoły czy pracy i bałaganimy. Specyficzne, kuchenne zabrudzenia przyjmują zazwyczaj formę trudnej do usunięcia mieszaniny tłuszczu i kurzu. Nic dziwnego, że na rynku wciąż pojawiają się nowe, dedykowane produkty do czyszczenia blatów, kuchenek i oczywiście szafek kuchennych.
Szafki kuchenne, w których trzymamy zazwyczaj naczynia, przyprawy czy żywność długoterminową nie są oczywiście narażone na tak trudne zabrudzenia jak kuchenka czy piekarnik. Mimo to wymagają one regularnego czyszczenia i dezynfekowania, a do tych czynności możemy użyć zarówno kupnych jak i domowych, naturalnych produktów. Jak przygotować ekologiczny płyn do szafek kuchennych? Wystarczą już trzy składniki.
Domowy płyn do mycia szafek kuchennych. Czyści i dezynfekuje
Najprostszym sposobem na przygotowanie domowego płynu do szafek kuchennych jest zmieszanie ze sobą takich składników jak:
- woda,
- ocet,
- soda oczyszczona.
W tym celu należy wsypać do wody dwie łyżki sody i wlać pół szklanki octu, zamieszać i odczekać kilka minut. Nasączoną płynem ściereczką myjemy następnie zarówno fronty jak i wnętrze szafek. Ocet ma silne działanie bakteriobójcze, nie tylko zapewni higieniczną czystość w szafkach, ale dodatkowo odstraszy niechciane robaki i insekty takie jak np. mole spożywcze czy muchy. Soda oczyszczona doskonale radzi sobie natomiast z tłustymi plamami i zaschniętym brudem .
Po umyciu szafki kuchenne należy wytrzeć na sucho i zostawić otwarte na kilkanaście minut - w ten sposób pozbędziemy się zapachu octu.
Domowy płyn do mycia kuchni na bazie octu i nabłyszczacza
Innym sposobem na przygotowanie prostego, ale bardzo skutecznego płynu do mycia szafek kuchennych jest zmieszanie ze sobą takich składników jak:
- nabłyszczacz do zmywarki,
- ocet spirytusowy 10 proc.,
- dowolny płyn do naczyń,
- ciepła woda.
Wszystkie te składniki powinny być zmieszane w tych samych proporcjach, czyli 1:1:1:1.
Tak przygotowaną miksturę należy przelać następnie do butelki ze spryskiwaczem i używać jej do czyszczenia zarówno wnętrz szafek kuchennych jak i frontów, blatów, szyby piekarnika czy okapu. Na koniec należy przetrzeć wyczyszczoną powierzchnię suchą, miękką ściereczką (np. z mikrofibry).