Najlepsze zupy na odchudzanie. Rozpędzą metabolizm, hamują apetyt
Oprac.: Magdalena Kowalska
Próbujesz schudnąć, ale waga stoi w miejscu? A może masz dość ciągłego przeliczania kalorii i jedzenia tych samych nudnych potraw? Od dziś możesz jeść zdrowo, smacznie i kolorowo. Sprawdź przepisy na cztery proste i aromatyczne zupy, które sycą i przyspieszają metabolizm. Nie tylko hamują apetyt, ale pomagają też spalić nadmiar tkanki tłuszczowej.
Spis treści:
Zupa krem z buraków i kozieradki - hamuje apetyt
Rośliny strączkowe są niezastąpionym składnikiem diet redukcyjnych. Prawdziwym hitem jest jednak kozieradka. Badania naukowe potwierdziły, że znacznie hamuje apetyt, zwłaszcza u osób z otyłością. Zawiera liczne substancje, które regulują gospodarkę węglowodanową i tłuszczową w organizmie. Jeśli chcesz schudnąć, koniecznie włącz do diety tę odżywczą zupę krem.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 4 duże buraki
- 2 ziemniaki
- 1 gruszka
- 1 cebula
- 1 łyżka nasion kozieradki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
W garnku podsmażamy na oliwie cebulę oraz nasiona kozieradki. Wlewamy bulion, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki i gruszkę. Gotujemy przez 30 minut. Po ostygnięciu dodajemy sok z cytryny i przyprawy, blendujemy na gładki krem.
Odchudzająca zupa keto - pieczarkowa z kurczakiem
Dieta ketogeniczna polega na spożywaniu większej ilości tłuszczów niż węglowodanów. Dzięki temu organizm z czasem wprowadzony jest w stan ketozy, dzięki czemu zaczyna intensywnie spalać tkankę tłuszczową. Włącz do diety zupę, która składa się głównie z białka i tłuszczu, a długo nie poczujesz głodu. Zupa pieczarkowa z kurczakiem na pewno przypadnie ci do gustu - jest pyszna, a w dodatku prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 litr bulionu z piersi kurczaka
- 2 małe piersi z kurczaka
- 50 g pieczarek
- pół średniej cebuli
- 3 łyżki śmietany gęstej 30%
- płaska łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Z piersi kurczaka gotujemy bulion. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Po ok. 5 minutach dodajemy je do bulionu (wcześniej wyjmujemy ugotowane piersi), doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Hartujemy i wlewamy śmietanę. Mięso kroimy na kawałki i dodajemy na koniec do zupy.
Pikantna zupa krem przyspieszająca spalanie tkanki tłuszczowej
Jeśli chcesz schudnąć, włącz do diety ostre przyprawy: papryczkę chili, pieprz cayenne, imbir czy czosnek. Zawierają one substancje przyspieszające metabolizm. Działają też przeciwzapalnie i antybakteryjnie, więc nie tylko rozgrzewają, ale wzmacniają odporność jesienią. Wypróbuj pikantną zupę krem z sezonowych warzyw.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 5 marchewek
- 6 pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 dynia
- kawałek korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki serka wiejskiego
Wszystkie warzywa trzeba obrać i pokroić na mniejsze kawałki (pomidory na pół, marchewkę w słupki, dynię, cukinię, paprykę i cebulę w plastry) i skropić oliwą. Układamy je na blaszce do pieczenia (najlepiej na papierze do pieczenia), posypujemy pieprzem i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temperaturze 190 stopni. Po 15 minutach warzywa obracamy. Po ostudzeniu blendujemy na gładki krem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Wlewamy bulion i serek wiejski, blendujemy.
Zupa rybna, która syci na długo
Wbrew pozorom tłuste ryby są naszym sprzymierzeńcem w walce z nadmiernymi kilogramami. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, które pomagają regulować metabolizm. Są też źródłem pełnowartościowego białka i na długo sycą. Do przyrządzenia zupy rybnej możesz wykorzystać filety z ulubionej ryby, najlepiej sprawdzi się łosoś czy tuńczyk, ale dobry będzie też dorsz.
Składniki:
- 1,5 litra wywaru z włoszczyzny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego
- 70 dag filetów rybnych
- 4 pomidory
- 1 cebula
- łyżka masła
- kawałek startego korzenia imbiru
- płaska łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotuj wywar, dodaj do niego pokrojone w kostkę filety ryby i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię, dodaj masło i podsmaż na nim pokrojone w kostkę cebulę i pomidory. Po kilku minutach przełóż je do wywaru, dodaj imbir, sól, pieprz i cytrynę i gotuj przez kolejne 10 minut.