Lekki blok z ryżem i groszkiem
Świetny pomysł na lekki obiad dla tych, którzy nie mogą się obejść bez mięsa. Blok można serwować na ciepło lub w postaci dodatku do kanapek.

Składniki
- 80 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 szkl. zielonego groszku
- 1 szkl. różyczek brokuła
- 2/3 szkl. ryżu
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 3 obrane ząbki czosnku
- oliwa
- 1 łyżka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- po dużej szczypcie mielonego chili i gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- bułka tarta i olej
- foremki
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W drugim garnku zagotuj 1 litr wody. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Do wrzątku włóż brokuły, a po 3 minutach dołóż groszek. Gotuj 3 minuty. Warzywa odcedź na durszlaku, przelej zimną wodą. Osącz.
2. Ugotowany ryż wymieszaj z 1 łyżką oliwy, curry i kurkumą. Do mięsa dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, chili i muszkat. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę. Dołóż ryż oraz brokuły z groszkiem. Delikatnie wmieszaj w mięsną masę. Odstaw na ok. 20 minut.
3. Formę keksową natłuść olejem i wysyp bułką tartą. Napełnij masą. Łyżką delikatnie ją ubij i wygładź wierzch. Posmaruj go cienko olejem. Piecz ok. 60 minut w 180 st. Podaj np. z sosem pomidorowo-paprykowym.