Reklama

Lekki blok z ryżem i groszkiem

Świetny pomysł na lekki obiad dla tych, którzy nie mogą się obejść bez mięsa. Blok można serwować na ciepło lub w postaci dodatku do kanapek.

Czas przyrządzenia: 45 min + pieczenie
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 80 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 szkl. zielonego groszku
  • 1 szkl. różyczek brokuła
  • 2/3 szkl. ryżu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • po dużej szczypcie mielonego chili i gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta i olej
  • foremki

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z przepisem  podanym na opakowaniu. W drugim garnku zagotuj 1 litr wody. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Do wrzątku włóż brokuły, a po 3 minutach dołóż groszek. Gotuj 3 minuty. Warzywa odcedź na durszlaku,  przelej zimną wodą. Osącz.

2. Ugotowany ryż wymieszaj  z 1 łyżką oliwy, curry i kurkumą. Do mięsa dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, chili i muszkat. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę. Dołóż ryż oraz brokuły z groszkiem. Delikatnie wmieszaj w mięsną masę. Odstaw na ok. 20 minut. 

Reklama

3. Formę keksową natłuść olejem i wysyp bułką tartą. Napełnij masą. Łyżką delikatnie ją ubij i wygładź wierzch. Posmaruj go cienko olejem. Piecz ok. 60 minut w 180 st. Podaj np. z sosem pomidorowo-paprykowym.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: danie mięsne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy