Lekki blok z ryżem i groszkiem
Świetny pomysł na lekki obiad dla tych, którzy nie mogą się obejść bez mięsa. Blok można serwować na ciepło lub w postaci dodatku do kanapek.
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W drugim garnku zagotuj 1 litr wody. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Do wrzątku włóż brokuły, a po 3 minutach dołóż groszek. Gotuj 3 minuty. Warzywa odcedź na durszlaku, przelej zimną wodą. Osącz.
2. Ugotowany ryż wymieszaj z 1 łyżką oliwy, curry i kurkumą. Do mięsa dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, chili i muszkat. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę. Dołóż ryż oraz brokuły z groszkiem. Delikatnie wmieszaj w mięsną masę. Odstaw na ok. 20 minut.
3. Formę keksową natłuść olejem i wysyp bułką tartą. Napełnij masą. Łyżką delikatnie ją ubij i wygładź wierzch. Posmaruj go cienko olejem. Piecz ok. 60 minut w 180 st. Podaj np. z sosem pomidorowo-paprykowym.