Lekki jabłecznik z kratką
Często pieczony w Małopolsce i na Mazowszu. Świetny z lodami!

Składniki
- 250 g mąki
- 170 g miękkiego masła
- 40-45 g białego cukru
- jajko
- ok. 1,5 kg jabłek
- łyżka cynamonu
- 90 g brązowego cukru
- łyżka bułki tartej
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie:
- listki mięty do dekoracji i lody waniliowe do podania
1. Połącz mąkę, masło, biały cukier i jajko, zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką i odłóż na 30 min.
2. Umyj jabłka, obierz, zetrzyj lub pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść brązowy cukier i cynamon, po czym lekko podduś na nich jabłka.
3. 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę. Ciasto nakłuj,posyp bułką tartą i wyłóż na nie jabłka.Odłożone ciasto rozwałkuj, potnij w paski i ułóż z nich kratkę na jabłkach. Piecz w 180ºC ok. 35 min. Podaj oprószone cukrem pudrem, ew. z listkami mięty i lodami.