Lekki jabłecznik z kratką

Często pieczony w Małopolsce i na Mazowszu. Świetny z lodami!

Szarlotka
Szarlotka123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g mąki
  • 170 g miękkiego masła
  • 40-45 g białego cukru
  • jajko
  • ok. 1,5 kg jabłek
  • łyżka cynamonu
  • 90 g brązowego cukru
  • łyżka bułki tartej
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie:
  • listki mięty do dekoracji i lody waniliowe do podania

1. Połącz mąkę, masło, biały cukier i jajko, zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką i odłóż na 30 min.

2. Umyj jabłka, obierz, zetrzyj lub pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść brązowy cukier i cynamon, po czym lekko podduś na nich jabłka.

3. 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę. Ciasto nakłuj,posyp bułką tartą i wyłóż na nie jabłka.Odłożone ciasto rozwałkuj, potnij w paski i ułóż z nich kratkę na jabłkach. Piecz w 180ºC ok. 35 min. Podaj oprószone cukrem pudrem, ew. z listkami mięty i lodami.

Co warto zjeść rano?INTERIA.PL
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas