Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

Także w zimowe dni możesz przygotować na deser ciasta z owocami. Smaku im doda chrupiąca posypka.

Placek z kruszonką
Placek z kruszonką123RF/PICSEL

Placek wiśniowo-migdałowy

Sposób przygotowania

1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je w ciepłe miejsce. 

2. Dżem wymieszaj z migdałami i likierem. Składniki kruszonki włóż do miseczki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę włóż do lodówki. Blachę (32 x 39 cm) wyłóż pergaminem. 

3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Wylep nim spód blachy. Posmaruj masą wiśniową. Posyp kruszonką. Placek piecz 35-40 minut w temp. 175 st.

Kołacz z kruszonką
Kołacz z kruszonką123RF/PICSEL

Kołacz porzeczkowy z budyniem

Sposób przygotowania

1. Spód: z podanych składników przygotuj ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Odstaw je do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieć i wstaw do lodówki. Foremkę (śr. 30 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką.

2. Ciastka pokrusz, połącz z dżemem. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj budyń. Formę wylep ciastem. Na spodzie rozsmaruj budyń i masę porzeczkową. Posyp kruszonką. Piecz 40 min w 175 st.

Pyszne jagodzianki - prosty przepis na przepyszne drożdżowe bułeczkiInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas