Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką
Także w zimowe dni możesz przygotować na deser ciasta z owocami. Smaku im doda chrupiąca posypka.

Placek wiśniowo-migdałowy
Składniki
- 1/4 kostki masła w 1/2 op. (5 dag) świeżych drożdży
- ok. 2/3 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki likieru migdałowego
- 2 jajka
- przełożenie
- 2 i 1/2 szkl. dżemu wiśniowego z dużymi kawałkami owoców
- 1 szkl. drobno posiekanych migdałów
- 4 łyżki likieru migdałowego
- kruszonka
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła
Sposób przygotowania
1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je w ciepłe miejsce. 2. Dżem wymieszaj z migdałami i likierem. Składniki kruszonki włóż do miseczki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę włóż do lodówki. Blachę (32 x 39 cm) wyłóż pergaminem. 3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Wylep nim spód blachy. Posmaruj masą wiśniową. Posyp kruszonką. Placek piecz 35-40 minut w temp. 175 st.

Kołacz porzeczkowy z budyniem
Składniki
- spód
- 1/4 kostki masła
- 1/2 op. (5 dag) świeżych drożdży
- ok. 2/3 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki likieru migdałowego
- 2 jajka
- obłożenie
- 1 i 1/2 szkl. dżemu z czerwonych porzeczek
- 4 herbatniki
- 2 op. budyniu waniliowego
- 2 i 1/2 szkl. mleka
- 4 łyżki cukru
- kruszonka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 i 1/2 szkl. mąki oraz masło i mąka do foremki
Sposób przygotowania
1. Spód: z podanych składników przygotuj ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Odstaw je do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieć i wstaw do lodówki. Foremkę (śr. 30 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką.2. Ciastka pokrusz, połącz z dżemem. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj budyń. Formę wylep ciastem. Na spodzie rozsmaruj budyń i masę porzeczkową. Posyp kruszonką. Piecz 40 min w 175 st.