Reklama

Reklama

Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

Także w zimowe dni możesz przygotować na deser ciasta z owocami. Smaku im doda chrupiąca posypka.

Placek wiśniowo-migdałowy

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + wyrastanie i pieczenie
Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • 1/4 kostki masła w 1/2 op. (5 dag) świeżych drożdży
  • ok. 2/3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • 2 jajka

Składniki - przełożenie

  • 2 i 1/2 szkl. dżemu wiśniowego z dużymi kawałkami owoców
  • 1 szkl. drobno posiekanych migdałów
  • 4 łyżki likieru migdałowego

Składniki - kruszonka

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania

1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je w ciepłe miejsce. 

2. Dżem wymieszaj z migdałami i likierem. Składniki kruszonki włóż do miseczki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę włóż do lodówki. Blachę (32 x 39 cm) wyłóż pergaminem. 

3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Wylep nim spód blachy. Posmaruj masą wiśniową. Posyp kruszonką. Placek piecz 35-40 minut w temp. 175 st.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje