Reklama

Reklama

Letnia sałatka z plastrami wegetariańskimi

Nie masz pomysłu na to jak szybko dostarczyć sobie energii nie zapominając o porcji warzyw? Sprawdź nasz przepis na sałatkę z plastrami wegetariańskimi.

Składniki

  • 160 g makaronu kokardki
  • Pół czerwonej cebuli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g mozzarelli (waga po odcieku)
  • 50 g plastrów wegetariańskich np. VeggieDay z papryką
  • 3 łyżki oliwek

Składniki - dressing

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka
  • suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Cebulkę siekamy w piórka. Pomidory kroimy na pół. Mozzarellę odcedzamy z zalewy. Plastry wegetariańskie VeggieDay kroimy w mniejsze kawałki.

W małym słoiku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek i oregano. Zakręcamy i potrząsamy słoikiem do powstania sosu. Doprawiamy go solą i pieprzem.

Składniki sałatki umieszczamy w misce, polewamy dressingiem i mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii.

Wskazówka: Sałatkę warto przed podaniem schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Reklama

Aby sałatka wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, do jej przygotowania warto użyć kolorowych pomidorków koktajlowych.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje