Letnia sałatka z plastrami wegetariańskimi
Nie masz pomysłu na to jak szybko dostarczyć sobie energii nie zapominając o porcji warzyw? Sprawdź nasz przepis na sałatkę z plastrami wegetariańskimi.

Składniki
- 160 g makaronu kokardki
- Pół czerwonej cebuli
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 125 g mozzarelli (waga po odcieku)
- 50 g plastrów wegetariańskich np. VeggieDay z papryką
- 3 łyżki oliwek
- dressing
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka
- suszonego oregano
- sól, pieprz
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Cebulkę siekamy w piórka. Pomidory kroimy na pół. Mozzarellę odcedzamy z zalewy. Plastry wegetariańskie VeggieDay kroimy w mniejsze kawałki.
W małym słoiku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek i oregano. Zakręcamy i potrząsamy słoikiem do powstania sosu. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Składniki sałatki umieszczamy w misce, polewamy dressingiem i mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii.
Wskazówka: Sałatkę warto przed podaniem schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Aby sałatka wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, do jej przygotowania warto użyć kolorowych pomidorków koktajlowych.
Smacznego!