Letnie muffinki
Na koniec lata.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag masła
- 1 szklanka mleka, 1 jajko
- 3 gruszki
- 3 dag orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Do miski wsyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Osobno połącz roztopione i przestudzone masło, mleko oraz rozkłócone jajko. Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj niezbyt starannie.
2. Gruszki umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na małe kawałki. Posiekaj orzechy włoskie. Razem z gruszkami dodaj do przygotowanego ciasta, przemieszaj. Formy na muffiny napełnij do 2/3 wysokości. Piecz 20-25 minut w 180 st.