Reklama

Reklama

Lodowe przeboje

Jeśli lato, to deser musi być lodowy! Na co dzień kawa z kulką lodów waniliowych albo sorbet na patyku, od święta tort albo bezowa alaska! Mmmm, pycha!

Domowe lody melonowe

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 500 g miąższu z dojrzałego melona (najlepiej cantalupy lub miodowego, które mają żółty miąższ)
  • szklanka syropu cukrowego
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

1. Miąższ z melona zmiksuj na gładki mus. Dodaj syrop cukrowy i sok z cytryny, wymieszaj. Wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Mniej więcej co 30 minut miksuj masę przez kilka sekund, dzięki temu lody będą miały gładką konsystencję, bez kryształków lodu. 

2. Przełóż na wpół zamrożoną masę do foremek na lody, wbij w nią patyczki. Wstaw foremki do zamrażarki na przynajmniej 3 godziny.  

Semifredo z malinami

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 500 ml kremówki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki pistacji, niesolonych, z grubsza posiekanych
  • szklanka malin mrożonych
  • szklanka malin świeżych
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Kremówkę ubij na gęsto. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki kogel-mogel. Dodaj do niego esencję waniliową, a następnie, cały czas delikatnie mieszając, ubitą śmietanę. 

2. Keksówkę wyłóż folią spożywczą. Przełóż masę do keksówki, od czasu do czasu podsypując mrożone maliny i posiekane pistacje (zostaw kilka do dekoracji). Wyrównaj, przykryj folią i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. 

3. Połowę świeżych malin przesyp wraz z curem pudrem do rondelka. Podgrzej je tak, aby cukier się rozpuścił. Zmiksuj na gładki syrop. 

4. Zmrożone semifreddo wyłóż na talerz kilka minut przed podaniem. Polej je syropem, posyp resztą malin i pistacji. Pokrój w grube plastry. 

Reklama

Tort lodowy z owoców leśnych

Składniki

  • 200 g herbatników owsianych
  • 40 g masła, roztopionego
  • 400 g borówek amerykańskich, malin, jagód
  • puszka mleka skondensowanego, słodzonego
  • 500 ml kremówki

Sposób przygotowania

1. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Herbatniki zmiksuj z roztopionym masłem. Wyklej nimi tylko spód tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut. 

2. Owoce zmiksuj dokładnie i wstaw do lodówki. Mleko skondensowane i kremówkę ubij. Dodaj do kremowej masy owoce z lodówki. Wymieszaj. 

3. Przełóż masę do tortownicy. Wyrównaj wierzch i przykryj. Wstaw tort do zamrażarki na 6 godzin. Tuż przed podaniem wyjmij z tortownicy, zdejmij folię. Udekoruj owocami. 



Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy