Składniki na 10 porcji: - 3 kg sprawionego łososia, - sól, ziarnka pieprzu, - 4 listki laurowe, 1 cebula, - 4 łyżki octu winnego,- słoiczek majonezu, - 3 łyżki koperku, - 2 dag żelatyny, - 1 ogórek wężowy Przygotowanie: 1. Do garnka do gotowania ryb wlać zimną wodę (do 1/2 wysokości). Dodać 2 łyżki soli, 12 ziaren pieprzu, listki laurowe, talarki cebuli, ocet. 2. Łososia ułożyć na kratce i wstawić do garnka. Gdy wywar się zagotuje, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 3 godziny. 3. Kratkę z ciepłą rybą wyjąć z wywaru, osączyć. Z ryby usunąć ości i skórę. Przykryć folią, wstawić na godzinę do lodówki. Łososia przełożyć na półmisek. 4. Majonez wymieszać z posiekanym koperkiem. Posmarować łososia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 l wywaru z ryby. Na łososiu ułożyć plasterki ogórka (jak łuski). Posmarować gęstniejącym wywarem z żelatyną. Gdy zastygnie położyć jeszcze jedną warstwę. Udekorować.