- 3 kg sprawionego łososia,
- sól, ziarnka pieprzu,
- 4 listki laurowe, 1 cebula,
- 4 łyżki octu winnego,
- słoiczek majonezu,
- 3 łyżki koperku,
- 2 dag żelatyny,
- 1 ogórek wężowy
1. Do garnka do gotowania ryb wlać zimną wodę (do 1/2 wysokości). Dodać 2 łyżki soli, 12 ziaren pieprzu, listki laurowe, talarki cebuli, ocet.
2. Łososia ułożyć na kratce i wstawić do garnka. Gdy wywar się zagotuje, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 3 godziny.
3. Kratkę z ciepłą rybą wyjąć z wywaru, osączyć. Z ryby usunąć ości i skórę. Przykryć folią, wstawić na godzinę do lodówki. Łososia przełożyć na półmisek.
4. Majonez wymieszać z posiekanym koperkiem. Posmarować łososia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 l wywaru z ryby. Na łososiu ułożyć plasterki ogórka (jak łuski). Posmarować gęstniejącym wywarem z żelatyną. Gdy zastygnie położyć jeszcze jedną warstwę. Udekorować.