Lunchboxy do pracy
Nie ma jak posiłek przyrządzony w domu. Przygotowanie lunchu do pracy nie zajmie ci dużo czasu – przynajmniej zawsze wiesz, co jesz.
Wrapy z kurczakiem i salsą z pomidorów
Składniki:
- 2 pszenne placki - wrapy
- 150 g wędzonego kurczaka bądź indyka
- 4 liście sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula
- sól, pieprz, szczypta oregano
Przygotowanie:
1. Wrapy ułóż pojedyczo na rozgrzanej, ale nietłustej patelni - dzięki temu zmiękną i będą podatne na zwijanie. Przygotuj salsę: pokrój drobno cebulę, pomidory pozbawione gniazd nasiennych i paprykę. Duś je na patelni, aż odparuje nadmiar płynu. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
2. Na każdym placku ułóż pokrojone w ok. 2-centymetrowe paski sałatę oraz mięso. Wierzch polej salsą i zwiń jak naleśniki.
Ekspresowe danie - ser, szynka i makaron
Składniki:
- 4 plasterki szynki (może być konserwowa)
- 4 plasterki ostrego żółtego sera
- 200 g makaronu typu rurki
- 2 garście rukoli
- 6 pomidorków
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. W osolonym wrzątku ugotuj makaron - ok. 8 minut, tak by był al dente. Po ugotowaniu przesyp na sitko i dobrze przelej zimną wodą. Połącz go z pokrojonymi wcześniej w paski szynką i serem. Dodaj przepołowione pomidorki oraz umytą i osuszoną rukolę.
2. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Pulpeciki, pieczona papryka i bataty
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 bataty
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- 250 g mielonego mięsa indyczego
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Papryki podziel na ćwiartki i usuń nasiona. Ćwiartki skrop oliwą od strony skórki i wstaw na kwadrans (w naczyniu żaroodpornym) do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Bataty wraz ze skórą gotuj ok. 15 minut w sporej ilości wody. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem. Dodaj jajko i sprasowane ząbki czosnku.
2. Mokrymi dłońmi uformuj mięsne kulki i wrzucaj je do osolonego wrzątku. Kiedy pulpeciki wypłyną na wierzch i pogotują się jeszcze ok. 5 minut, są gotowe - wyjmij je. Bataty obierz ze skóry i dodając masło, zrób z nich purée. Paprykę obierz ze skórki. Nie przejmuj się, jeśli jest lekko przypalona - doda to potrawie specyficznego posmaku.