Lunchboxy do pracy

Nie ma jak posiłek przyrządzony w domu. Przygotowanie lunchu do pracy nie zajmie ci dużo czasu – przynajmniej zawsze wiesz, co jesz.

Drugie śniadanie w formie wygodnego lunchboxa? Polecamy!
Drugie śniadanie w formie wygodnego lunchboxa? Polecamy! 123RF/PICSEL

Wrapy z kurczakiem i salsą z pomidorów

Składniki:

  • 2 pszenne placki - wrapy
  • 150 g wędzonego kurczaka bądź indyka
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, szczypta oregano

Przygotowanie:

1. Wrapy ułóż pojedyczo na rozgrzanej, ale nietłustej patelni - dzięki temu zmiękną i będą podatne na zwijanie. Przygotuj salsę: pokrój drobno cebulę, pomidory pozbawione gniazd nasiennych i paprykę. Duś je na patelni, aż odparuje nadmiar płynu. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

2. Na każdym placku ułóż pokrojone w ok. 2-centymetrowe paski sałatę oraz mięso. Wierzch polej salsą i zwiń jak naleśniki.

Ekspresowe danie - ser, szynka i makaron

Składniki:

  • 4 plasterki szynki (może być konserwowa)
  • 4 plasterki ostrego żółtego sera
  • 200 g makaronu typu rurki
  • 2 garście rukoli
  • 6 pomidorków
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. W osolonym wrzątku ugotuj makaron - ok. 8 minut, tak by był al dente. Po ugotowaniu przesyp na sitko i dobrze przelej zimną wodą. Połącz go z pokrojonymi wcześniej w paski szynką i serem. Dodaj przepołowione pomidorki oraz umytą i osuszoną rukolę.

2. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Pulpeciki, pieczona papryka i bataty

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 bataty
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • 250 g mielonego mięsa indyczego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Papryki podziel na ćwiartki i usuń nasiona. Ćwiartki skrop oliwą od strony skórki i wstaw na kwadrans (w naczyniu żaroodpornym) do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Bataty wraz ze skórą gotuj ok. 15 minut w sporej ilości wody. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem. Dodaj jajko i sprasowane ząbki czosnku.

2. Mokrymi dłońmi uformuj mięsne kulki i wrzucaj je do osolonego wrzątku. Kiedy pulpeciki wypłyną na wierzch i pogotują się jeszcze ok. 5 minut, są gotowe - wyjmij je. Bataty obierz ze skóry i dodając masło, zrób z nich purée. Paprykę obierz ze skórki. Nie przejmuj się, jeśli jest lekko przypalona - doda to potrawie specyficznego posmaku.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas