Makaron w stylu carbonara
Smakowity przepis na makaron
Składniki:
- 400 g makaronu
- 40 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- szklanka pokrojonego w kostkę kurczaka
- łyżka oliwy
- 250 g pokrojonych pieczarek
- pół pęczka posiekanej natki
- tarty ser typu parmezan
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron, przelej zimną wodą, odsącz.
2. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i gotuj, mieszając, około minuty. Stopniowo dodawaj mleka, aż sos stanie się gładki. Zmniejsz ogień. Dodaj posiekany czosnek. Gotuj, mieszając, 3-4 minuty. Sos zacznie gęstnieć. Przypraw solą i pieprzem.
3. Rozgrzej na drugiej patelni oliwę. Wrzuć pokrojone pieczarki. Podsmażaj, aż się zezłocą.
4. Dodaj makaron do sosu, wrzuć pieczarki i mięso kurczaka. Dobrze wymieszaj. Posyp natką i serem.