Makaron w stylu carbonara

Smakowity przepis na makaron

Makaron posyp natką i parmezanem
Makaron posyp natką i parmezanem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • 40 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • szklanka pokrojonego w kostkę kurczaka
  • łyżka oliwy
  • 250 g pokrojonych pieczarek
  • pół pęczka posiekanej natki
  • tarty ser typu parmezan
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron, przelej zimną wodą, odsącz.

2. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i gotuj, mieszając, około minuty. Stopniowo dodawaj mleka, aż sos stanie się gładki. Zmniejsz ogień. Dodaj posiekany czosnek. Gotuj, mieszając, 3-4 minuty. Sos zacznie gęstnieć. Przypraw solą i pieprzem.

3. Rozgrzej na drugiej patelni oliwę. Wrzuć pokrojone pieczarki. Podsmażaj, aż się zezłocą.

4. Dodaj makaron do sosu, wrzuć pieczarki i mięso kurczaka. Dobrze wymieszaj. Posyp natką i serem.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas