Makaron z sosem pomidorowo-imbirowym
Zima to idealna pora na eksperymenty w kuchni. To właśnie wtedy najlepiej smakują pyszne, rozgrzewające dania. Zimowe przepisy powinny być przygotowane na bazie składników, które nie są tuczące, dodają energii a także poprawiają nastrój. Makaron świetnie się do tego nadaje!

Składniki
- 250 g Makaronu Czaniecki Spaghetti
- 2 duże dojrzałe pomidory, kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
- 7 dag koncentratu pomidorowego (czyli mała puszka)
- dojrzałe awokado
- 3 łyżki octu winnego
- szklanka wody
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka świeżego imbiru - obranego i drobno posiekanego
- ząbek czosnku - posiekany lub zmiażdżony
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zmiksuj na jednolitą masę obrane pomidory, koncentrat pomidorowy, imbir, czosnek, ocet i oliwę. Dodaj wodę, pieprz i sól. Jeszcze chwilę miksuj. Awokado obierz ze skórki, pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny (inaczej ściemnieje). Makaron polej sosem i wymieszaj. Udekoruj plasterkami awokado, połówkami pomidorków koktajlowych.