Makaron z truskawkami: Przepis na polski smak dzieciństwa
Sezon na urzekające wielkością, zapachem oraz smakiem truskawki rozpoczyna się w maju i trwa najczęściej do końca lipca. Koszyki pełne dojrzałych owoców aż proszą się o zjedzenie lub dodanie do ciast i deserów. Świetnym pomysłem na szybki i smakowity obiad z wykorzystaniem owoców będzie kremowy makaron z truskawkami. Jak go przygotować? Podpowiadamy.
Spis treści:
Właściwości soczyście czerwonych truskawek
Jednymi z najchętniej uprawianych owoców jagodowych są truskawki. Warto wiedzieć, że należą do najmłodszego gatunku roślin sadowniczych, a za ich powstaniem stoi skrzyżowanie dwóch odmian poziomek - chilijskiej oraz wirginijskiej. Twórcą współczesnej truskawki jest botanik Antoine Nicholas Duchesne, a po raz pierwszy na sklepowych wystawach można było dostrzec je w XIX wieku w Londynie.
Dorodne i soczyste truskawki mają szansę wyrosnąć w klimacie umiarkowanym. Zwolenników zyskały ze względu na charakterystyczny aromat, słodki smak i bogactwo witamin oraz minerałów. Truskawki uważa się za wyjątkowo niskokaloryczne owoce, w 100 gramach znajdziemy jedynie 32 kcal. Przyglądając się składowi truskawki, zauważymy w niej przede wszystkim obecność:
- potasu,
- magnezu,
- fosforu,
- wapnia,
- manganu,
- błonnika pokarmowego,
- witaminy C.
Mniejsze i większe truskawki w sezonie wiosenno-letnim stanowią doskonałą przekąskę, a także sprawdzą się w sokach, kompotach, dżemach oraz konfiturach. Odpowiedni sposób mrożenia pozwoli cieszyć się smakiem lata zimową porą.
Sprawdź: Jak zrobić koktajl z truskawek?
Makaron z truskawkami - lista zakupów
Sprężysty makaron oblepiony gęstym i słodkim sosem oraz obficie posypany truskawkami to prawdziwy przysmak kojarzony z długimi letnimi dniami. Z połączenia kilku łatwo dostępnych składników wyczarujemy obiad lub podwieczorek dla mniejszych i większych łasuchów. To przepis, który zawsze się udaje - nie potrzebujemy wieloletniego doświadczenia kulinarnego.
Składniki:
- 250 g suchego makaronu - ulubiony rodzaj
- 500 g świeżych truskawek
- 400 g jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany 18%
- 2 łyżki cukru, miodu lub słodzika
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 listki mięty do udekorowania
Domowy makaron ze świeżymi truskawkami-przepis
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niej makaron.
- Gotujemy makaron zgodnie z zaleceniami producenta, odcedzamy, a następnie ponownie wkładamy do garnka.
- Jogurt naturalny przekładamy do miseczki, dodajemy wybrany słodzik i dokładnie mieszamy. Truskawki kroimy na plasterki i łączymy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
- Na talerz wykładamy porcję makaronu - ciepłego lub przestudzonego, polewamy go słodkim jogurtem, dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Smacznego!
Sprawdź również: