Łudząco podobne do żurawiny. Jedz 7 sztuk dziennie, by zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C
W niewielkich owocach kryje się sekret witalności oraz długowieczności. Jagody goji, mimo egzotycznej nazwy, możemy z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogrodzie. W tym celu wystarczy wysiać nasiona lub pozyskać sadzonki kolcowoju chińskiego. Wraz z nastaniem jesieni roślina zacznie uginać się pod czerwonymi jagódkami, które z powodzeniem wykorzystamy nie tylko w kuchni, ale także do celów zdrowotnych. Sprawdź tajniki udanej uprawy jagód goji.
Spis treści:
Jagoda goji - owoc kolcowoju
Pierwotnie naturalnym środowiskiem jagód goji były jedynie doliny tybetańskie oraz dziewicze tereny Himalajów. Roślina najlepiej rozwijała się w środowisku wolnym od zanieczyszczeń, dzięki czemu chętnie stosowano ją w tradycyjnej chińskiej medycynie ludowej.
Co ważne, właściwa nazwa jagody goji to kolcowój chiński. Gatunek jest krzewem i należy do rodziny psiankowatych. W odpowiednich warunkach osiąga do 3 m wysokości. By zaobserwować kwitnienie rośliny, należy poczekać do przełomu sierpnia i września, a pierwsze owoce pojawiają się dopiero pod koniec października. Jagody goji są intensywnie czerwone i wyróżniają się podłużnym kształtem i delikatnością. Jeśli chcemy uniknąć ich uszkodzenia, postarajmy się zrywać je chwytając za ogonki. Po zakończonych zbiorach, najlepiej maksymalnie do 48 godzin, poddaje się je dokładnemu suszeniu.
Właściwości owoców
Współcześnie kolcowój chiński uprawiany jest również w Korei, Japonii, krajach południowo-wschodniej Azji oraz Europie. Owoce zbierane w obrębie krajów europejskich cechują się o wiele niższą wartością odżywczą oraz leczniczą. Nie oznacza to jednak, że stają się całkowicie bezwartościowe. Liczne badania wskazują na ich właściwości prozdrowotne. Uważa się je za jedne z najzdrowszych owoców świata. Ich pozytywny wpływ na zdrowie opiera się przede wszystkim na witaminach, wśród których prym wiedzie witamina C.
W 100 g zebranych jagód goji znajdziemy jej aż 2500 mg. Wystarczy jedynie 7 jagód goji dziennie, by zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. W tych niewielkich owocach znajdziemy także żelazo, cynk, wapń, selen oraz przeciwutleniacze. Włączenie ich do codziennej diety wpływa na polepszenie pracy nerek i wątroby. Wzmacnia stawy, wzrok i reguluje zbyt wysokie ciśnienie. Medycyna naturalna dowodzi, że ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na układ pokarmowy, poprawia samopoczucie, jakość snu i może chronić przed nowotworami.
Warunki uprawowe jagody goji
Choć jej nazwa brzmi egzotycznie, sama uprawa jagody goji w Polsce nie jest wyjątkowo trudnym zadaniem. Roślina nie ma zbyt wygórowanych wymagań i doskonale przyjmie się nawet na dość ubogim podłożu. Ważne, by gleba miała odczyn lekko kwaśny. Zbiór owoców nie uda się jedynie w ziemi ciężkiej, gliniastej i podmokłej. Szukając dla niej idealnego miejsca w ogrodzie, postawmy na stanowisko słoneczne. Nieograniczony dostęp do światła sprawi, że dorodnie zaowocuje. Na pierwsze plony należy poczekać rok lub dwa lata od momentu posadzenia. Zaletą jagody goji jest jej bardzo wysoka mrozoodporność, wytrzymuje temperatury osiągające nawet -26 st. C. W wyjątkowo zimnych rejonach kraju zaleca się okrywanie ją przed zimą.
Jagodę goji możemy własnoręcznie uprawiać z nasion lub zdecydować się na kupienie gotowych sadzonek. Wybierając pierwszą metodę, zaczynamy od kilkugodzinnego namoczenia nasionek w wodzie. Dopiero w kolejnym kroku sadzimy je do doniczek wypełnionych mieszanką specjalnej ziemi, torfu oraz piasku. Wierzch przysypujemy warstwą wybranego podłoża, lekko ugniatamy i obficie podlewamy wody. Doniczki zabezpieczamy folią przezroczystą, na której powierzchni wykonujemy kilka niewielkich dziurek. Po upływie dwóch tygodni zaczną pojawiać się pierwsze siewki, które możemy przesadzać do pojedynczych doniczek lub skrzynek. Przed posadzeniem ich na stałe miejsca w ogrodzie musimy poczekać do momentu aż osiągną 20 cm wysokości.
Sprawdź: Jakie właściwości mają jagody Goi?
Jak sadzić roślinę?
Odpowiednią porą na umieszczenie młodych sadzonek w glebie jest wiosna lub pełnia jesieni. Specjaliści doradzają wybór pory po ustaniu lata, gdyż zapewnia ona roślinom lepsze wejście w nowy sezon. Zanim jednak przejdziemy do sadzenia, poświęćmy czas na odpowiednie przygotowanie ziemi. Wśród koniecznych do wykonania czynności znalazły się przede wszystkim: usuwanie chwastów, wzbogacanie gleby o materię organiczną, rozluźnianie podłoża i dbanie o wysoką przepuszczalność.
Jeśli wybraliśmy sadzonkę w szkółce roślin, pamiętajmy, by w przydomowym ogrodzie posadzić ją dokładnie na takiej samej wysokości, na jakiej rosła w doniczce. Proces rozpoczynamy od wykopania dołka, który następnie uzupełniamy żyzną i próchniczą ziemią, dodajemy porcję kompostu i dopiero wtedy umieszczamy roślinę. Decydując się na sadzenie kilku krzewów obok siebie, postarajmy się zachować między nimi ok. 1 m odstępu, by mogły swobodnie się rozrastać.
Sprawdź: Jagody i ich cenne właściwości
W jaki sposób nawozić i ciąć krzew?
Wyrastające w ogrodzie krzewy kolcowoju chińskiego poleca się zasilać specjalnie dobranymi nawozami mineralnymi lub produktami organicznymi. Pierwszą dawkę zasilacza aplikujemy bezpośrednio pod rośliny w pierwszym roku posadzenia, najlepiej w połowie maja. Doświadczeni ogrodnicy doradzają, by w kolejnych latach zdecydowanie ograniczyć odżywki azotowe, a zastąpić je środkami wyróżniającymi się sporą zawartością potasu oraz fosforu. Zdrowemu wzrostowi rośliny sprzyja także ściółkowanie gleby w okolicach krzewu. W tym celu zaleca się użycie kompostu.
Regularne cięcie jagody goji to jeden z ważniejszych zabiegów, który pozwala roślinie bardziej obficie owocować. Warto pamiętać, że roślina wytwarza kwiaty oraz owoce wyłącznie na pędach jednorocznych. Zaniedbanie przycinania sprawi, że krzewy szybko oraz intensywnie się rozrosną, a to doprowadzi do silnego zagęszczenia. W efekcie do wnętrza rośliny dojdzie niewiele światła, co przyczyni się do zbyt szybkiego starzenia się pędów i osłabienia wytwarzania owoców.
Osoby od lat zajmujące się pielęgnacją ogrodów doradzają przeprowadzanie cięcia rośliny wczesną wiosną. W ciągu pierwszych dwóch lat od posadzenia należy przycinać jagodę goji bardzo mocno, skracając każdy pęd o 1/3 długości. Kolejne lata to czas skupienia się na nadaniu roślinie określonej formy. Podczas przeprowadzania zabiegu dokładnie usuwamy wszystkie uszkodzone, nadłamane i przemarznięte pędy.
Sprawdź również: