Makaron z zielonymi jarzynami

Smacznie i zdrowo!

Składniki

  • 40 dag grubego makaronu, np. świderki
  • 3 garście groszku cukrowego
  • 1/2 brokuła
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka czerwonego
  • pieprzu w zalewie qsól
  • szczypta mielonego
  • kolorowego pieprzu

Składniki - sos

  • 3 łyżki gęstego jogurtu light
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka startego sera typu parmezan
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

1. Sos: jogurt wymieszaj z octem, parmezanem i posiekanym czosnkiem. Dopraw solą. Odstaw do lodówki. Zamiast sosu jogurtowego możesz też przygotować pesto na bazie czerwonego pieprzu: łyżeczkę pieprzu z zalewy zmiksuj z listkami świeżej bazylii, natki pietruszki oraz selera, ząbkiem czosnku i łyżką niesolonych orzechów ziemnych. Wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek i trzymaj w słoiku w lodówce. 

2. Sałatka: pomidor sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałeczki, wykrawając głąb. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Przelej go zimną wodą, by ostygł. W wodzie pomakaronie zblanszuj podzielony na różyczki brokuł oraz zamrożony groszek. Warzywa odcedź i trzymaj w przykrytym garnku. Odłóż parę różyczek brokuła, a resztę wymieszaj z pokrojonym pomidorem.  

3. Na dno miseczek wyłóż po porcji brokuła z pomidorem. Na to połóż makaron wymieszany z groszkiem. Posyp pieprzem, udekoruj odłożonymi różyczkami brokuła i kleksami z sosu (lub pesto). Sałatkę możesz przełożyć do plastikowego zamykanego pojemniczka i zabrać ją np. do pracy. Wprawdzie brokuły ostygną, ale danie nie straci swoich walorów smakowych.  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje