Małe co nieco!

Na słono. Przekąski, które przyrządzisz w ekspresowym tempie. Zrobią wrażenie na domowej imprezie, bo są pyszne i wyjątkowo efektowne!

Minifrittaty z brokułami
Minifrittaty z brokułami123RF/PICSEL

Minifrittaty z brokułami

Składniki: 

  • 1/2 brokułu
  • 5 jajek
  • 70 g żółtego sera
  • masło do wysmarowania foremek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C. Brokuł podziel na różyczki (bardzo małe), wrzuć je do garnka z gotującą się osoloną wodą i blanszuj przez 3 minuty. Następnie odcedź i przelej zimną wodą.

Jajka roztrzep widelcem, dodaj do nich sól i pieprz. Małe silikonowe foremki na muffinki wysmaruj odrobiną masła. Na dnie każdej foremki połóż różyczkę brokułu, oprósz odrobiną startego żółtego sera, całość zalej masą jajeczną, pamiętając, by nie wypełniać foremek do końca, bo frittaty lekko urosną.
Na wierzch dodaj jeszcze odrobinę sera. Frittaty zapiekaj ok. 15 minut.

Czas przygotowania: Ok. 25 minut, 10-12 sztuk, cena ok. 6 zł

Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g)
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Czosnek drobno posiekaj, wrzuć go na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, po chwili dodaj umyty szpinak i smaż ok. 2-3 minut, aż straci objętość. Przełóż całość na sitko i odsącz nadmiar wody.

Szpinak przełóż do miski, dodaj fetę, wymieszaj, dopraw. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty. Na każdy połóż 1-2 łyżki farszu, kwadrat złóż na pół i zlep boki. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz ok. 20 minut.

Czas przygotowania: ok. 25 minut, dla 4 osób, cena ok. 18 zł

Minipizze z tortilli

Minipizze z tortilli
Minipizze z tortilli123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 gotowe placki tortilli
  • 50 g twardego sera żółtego
  • 120 g mozzarelli
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 100 g gotowanej szynki
  • 2 pieczarki
  • świeży tymianek
  • świeże oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Passatę podgrzej, dodaj przyprawy i starty żółty ser. Z placków tortilli wykrój za pomocą szklanki małe placuszki. Przełóż je do foremek na muffinki (placuszki powinny być większe od otworów) i dociśnij je dokładnie do dna.

Na ciasto nałóż łyżkę sosu pomidorowego, pokrojoną w kostkę szynkę i mozzarellę. Na koniec - pokrojone w plasterki pieczarki. Pizze zapiekaj 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli chcesz je podać na zimno, pozwól im wystygnąć w foremkach.

Czas przygotowania: ok. 25 minut, dla 4 osób, cena ok. 20 zł

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas