Reklama

Reklama

Malinowa chmurka

To ciasto wprost rozpływa się w ustach!

Składniki

  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - beza

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki - galaretka

  • 60 dag malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 1 litr wrzącej wody

Składniki - krem

  • 400 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 30 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygtotowania

1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, na końcu zaś wsyp mąkę ziemniaczaną. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na niej pianę. Piecz godzinę w temp. 150°C. 

2. Ciasto szybko zagnieć, schłodź, po czym wylep nim formę wyłożoną pergaminem. Piecz 25 minut w temp. 180°C. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone i cukier puder. 

3. Galaretkę rozpuść we wrzątku. Gdy ostygnie, dodaj maliny. Wylej na spód i włóż do lodówki, by stężała. Rozsmaruj na niej krem, przykryj bezą. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje