Marcepanowe święta
Nie tylko przyprawy korzenne, które nadają piernikowi aromatu, ale też marcepan - oto, co może posłużyć do przygotowania świątecznych słodkości. Jessica Meinhard zdradza, jak z wykorzystaniem tej migdałowej masy przygotować małe co nieco.
Jessica Meinhard, w swojej książce "Jak jeść słodycze i nie tyć. 100 przepisów na zdrowe słodkości" dzieli się przepisami na zdrowsze wersje ciast - a tych, jak wiadomo, na świątecznym stole nie może zabraknąć i nawet osobom na diecie ciężko jest ich sobie odmówić.
Wśród tych dedykowanych na świąteczny stół, Meinhard poleca nie tylko bożonarodzeniowe pierniczki czy piernik last minute, ciasteczka speculoos czy kruche ciasteczka orzechowo-kakaowe, ale też marcepanowe słodkości.
I tak do przygotowania piernikowego marcepanu potrzebne będą składniki, takie jak: pół szklanki mąki migdałowej lub zmielonych na mąkę płatków migdałowych, łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego, 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego, z agawy; łyżka kakao lub karobu, łyżeczka przypraw do piernika, cynamon oraz kilka kropel olejku migdałowego. Jeszcze orzechy włoskie - te do dekoracji.
"Zagniatamy składniki potrzebne do przygotowania ciasta i formujemy z niego podłużny kształt przypominający wałek. Posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała" - instruuje autorka tego ekspresowego deseru.
Do przygotowania marcepanowych kartofelków potrzebne będą podobne składniki: 8 łyżek mąki migdałowej, 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego, łyżka oleju kokosowego, 2 łyżeczki olejku migdałowego, łyżeczka kakao lub karobu oraz łyżeczka cynamonu.
"Miód rozpuszczamy w rondelku, podgrzewając na małym ogniu. Dodajemy olejek. Mąkę łączymy z olejem kokosowym. Dodajemy miód z olejkiem. Zagniatamy ciasto, aż zrobi się plastyczna masa, z której będzie można formować kulki. Cynamon mieszamy z kakao i obtaczamy kulki w posypce. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki" - zdradza. (PAP Life)