Marcepanowy placek
Gotowy w godzinę!
Składniki:
- 25 dag migdałów
- 25 dag cukru pudru
- 5 dag rodzynek
- pół łyżeczki aromatu migdałowego
- 50 ml rumu
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Rodzynki namocz w rumie. Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 20 minut. Migdały odsącz, zdejmij z nich skórki. Wrzuć do miski blendera, zmiksuj. Dodaj cukier puder, orzechy włoskie, zmiel wszystko mocno, tak by powstała mąka. Wlej aromat, 25 ml rumu, całość zmiksuj.
2. Rodzynki odsącz, dodaj do masy, zagnieć wszystko ręcznie. Uformuj wałek, zawiń w lnianą ściereczkę. Wstaw do lodówki na godzinę. Pokrój ostrym nożem plastry. Marcepanowy placek możesz przechowywać kilka tygodni w lodówce w lnianej ściereczce lub w blaszanym pudełku.