Marchew na talerzu

Cenimy ją za piękny kolor i słodki smak. Dlatego zwykle jest jednym z pierwszych warzyw, które poznają maluchy – w postaci papki lub zupki.

Marchewka zawiera duże ilości beta-karotenu, który odpowiada za jej barwę
Marchewka zawiera duże ilości beta-karotenu, który odpowiada za jej barwę123RF/PICSEL

Warto jednak wiedzieć, że marchewka kumuluje niezdrowe chemikalia z gleby, dlatego powinnaś wybierać taką, która pochodzi z pewnego źródła.

Jeśli nie masz pewności, że marchew, którą chcesz poczęstować smyka, była hodowana bez pestycydów i sztucznych nawozów, lepiej podaj malcowi warzywo ze słoiczka.

Marchewka zawiera duże ilości beta-karotenu, który odpowiada za jej barwę. Regularnie jedzona korzystnie wpływa na odporność dziecka.

Poprawia też ostrość widzenia malucha (o ile serwuje się ją ugotowaną z odrobiną tłuszczu).

Jednak malec nie może jeść marchwi bez ograniczeń. Jeżeli jego skóra nabierze żółtawego odcienia, nie podawaj mu jej przez 2-3 tygodnie.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas