Marchewkowa z Suwalszczyzny
Kremowa i delikatna.

Składniki:
- 500 g młodej marchewki
- 2 ziemniaki
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- litr wywaru jarzynowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1/4 szkl. śmietany 12 proc.
- szczypta chili, sól
- zielony groszek i szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę masła, wrzuć pokrojone warzywa i podsmaż. Zalej wywarem. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Przełóż do garnka. Imbir obierz i zetrzyj do zupy. Czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Gotuj do miękkości i zmiksuj (kilka plasterków marchwi odłóż). Dopraw solą, chili i sokiem z cytryny, ew. śmietaną. Zupę podaj udekorowaną plasterkami marchewki, groszkiem i szczypiorkiem.