Marchewkowa zupa da dzieci
Czas ok. 45 minut; porcja – 280 kcal, 4 porcje.
1. Marchewki oraz cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Łodygę selera naciowego oczyść, potnij na drobne kawałki. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki masła, wrzuć przygotowane warzywa i, mieszając, smaż 5-7 minut. Następnie oprósz je curry oraz szczyptą imbiru. Mieszając, smaż jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.
2. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka (20-25 minut). Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą oraz pieprzem.
3. Szczypiorek opłucz, pokrój na kawałki. Z tostów wykrój foremkami do ciastek lub nożem małe kaczuszki, opiecz je na suchej patelni lub w piekarniku. Zupę rozlej do miseczek. Do każdej porcji wlej kremówkę. Wykałaczką zrób „fale”. Ozdób kaczkami i sitowiem ze szczypiorku.
Jeśli chcesz zmienić nieco smak zupy i sprawić, by była bardziej pożywna, prócz marchewki ugotuj także 1-2 ziemniaki lub kawałek obranej i pokrojonej w kostkę dyni.