Meksykańskie danie jednogarnkowe

Gęsta zupa z mięsnymi pulpetami jest tak sycąca i treściwa, że z powodzeniem zastąpi dwa dania obiadowe. Powstaje niewielkim nakładem pracy - a to też jest ważne, szczególnie jeśli nie chcemy spędzić w kuchni całego dnia.

Zachwyca smakiem i kolorami!
Zachwyca smakiem i kolorami!123RF/PICSEL

1. Mięso mielone doprawiamy przyprawą, dodajemy łyżeczkę zimnej wody i wyrabiany w misce ręcznie. Formujemy pulpeciki, obsypujemy mąką i smażymy na oleju. 

2. Cebule i papryki kroimy drobno, podsmażamy na oleju, gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy rozdrobniony czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki.

3. W dużym garnku zagotowujemy dwie-trzy szklanki wody, dodajemy dwa rodzaje fasoli i kukurydzę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone i podsmażone papryki, pieczarki, cebule i czosnek. Ostrożnie dokładamy pulpety. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zupę nakładamy na talerze, posypujemy startym serem. 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas