Menu na andrzejki, czyli kilka pysznych, prostych i szybkich przepisów, które zachwycą gości

Kobieta uśmiechnięta wyjmuje blachę z pieczywem lub domowym wypiekiem z piekarnika w jasnej kuchni, ubrana w fartuch kuchenny i używająca rękawicy ochronnej.
Co zrobić na andrzejki na szybko?123RF/Picsel, 123RF/Picsel123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Czekoladowe muffinki z wróżbami
  2. Kruche ciasteczka z miodem i imbirem w kształcie kluczy, gwiazd czy księżyców
  3. Jabłecznik z budyniową nutą
  4. Mini pączki z lukrem

Czekoladowe muffinki z wróżbami

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
  • karteczki z wróżbami, zwinięte i owinięte w małe kawałki folii aluminiowej
  1. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. W drugiej misce połącz mokre składniki: jajko, mleko, olej i ekstrakt waniliowy.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj tylko do połączenia się składników. Dodaj posiekaną czekoladę.
  4. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do 1/3 wysokości, następnie umieść w każdej papilotce jedną wróżbę i przykryj resztą ciasta do 3/4 wysokości.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, do tzw. "suchego patyczka". Przed podaniem warto uprzedzić gości o niespodziance w środku.
Trzy czekoladowe muffinki polane polewą czekoladową ustawione na białym talerzu obok srebrnej łyżeczki, całość na ciemnym drewnianym tle.
Słodkości na andrzejki 123RF/Picsel, 123RF/Picsel123RF/PICSEL

Kruche ciasteczka z miodem i imbirem w kształcie kluczy, gwiazd czy księżyców

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  1. Mąkę przesiej z cukrem pudrem, imbirem, cynamonem i solą. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i posiekaj nożem do uzyskania konsystencji kruszonki.
  2. Dodaj żółtko oraz miód i szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je w folię i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawaj ciasteczka w andrzejkowych kształtach.
  4. Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut, aż się delikatnie zarumienią.
Stos gwiazdkowych ciasteczek ułożonych na białym talerzu, obok których znajdują się laski cukrowe i laska wanilii, wszystkie elementy utrzymane w świątecznym charakterze.
Pyszne ciastka na andrzejki 123RF/Picsel, 123RF/Picsel123RF/PICSEL

Jabłecznik z budyniową nutą

  • Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej, 250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Nadzienie: 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta), 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu.
  • Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru, 3 szklanki mleka, 4 łyżki cukru.
  1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Podziel je na dwie części (jedną nieco większą), owiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę (mniejszą część można włożyć do zamrażarki).
  2. Większą częścią ciasta wylep spód i boki formy do pieczenia.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z cukrem i cynamonem, a następnie wyłóż na ciasto.
  4. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając podanych proporcji mleka i cukru. Gorący budyń wylej równomiernie na warstwę jabłek.
  5. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach schłodzoną, mniejszą część ciasta.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50-60 minut, do uzyskania złotego koloru.

Zobacz również:

    Mini pączki z lukrem

    • 250 g twarogu półtłustego (może być z wiaderka)
    • 2 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • olej do smażenia
    • lukier: 1 szklanka cukru pudru, 3-4 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny.
    1. Twaróg zmiel lub dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj jajka i cukier, a następnie utrzyj na gładką masę.
    2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy serowej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
    3. W szerokim garnku rozgrzej olej.
    4. Za pomocą dwóch łyżeczek formuj małe kuleczki i wkładaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor z każdej strony.
    5. Gotowe pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    6. Przygotuj lukier, ucierając cukier puder z gorącą wodą lub sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe pączki polej lukrem.
    Stos małych, żółtych pączków posypanych cukrem ułożony na czarnym talerzu.
    Co upiec na andrzejki?123RF/Picsel, 123RF/Picsel123RF/PICSEL
    Okrągłe pączki obsypane cukrem pudrem ułożone na stole i w słoiku, w tle rozmyte kwiaty oraz napisy kuchnia i interia kobieta.
    Poznaj przepisy, które łączą smak i domowe ciepłoCanva ProINTERIA.PL
    Świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami? Zrobisz je w AirFryer! Content Studio